Početna Hrvatska Uskoro vrhunac toplinskog vala, danas do 38 stupnjeva. Upaljen crveni alarm

Uskoro vrhunac toplinskog vala, danas do 38 stupnjeva. Upaljen crveni alarm

126
UDIO

NASTAVLJA se toplinski val, danas će ponovno biti sunčano i vrlo vruće. Najviša dnevna temperatura zraka će se kretati između 33 i 38°C, najavio je DHMZ.

U unutrašnjosti će biti nestabilno, poslijepodne su, uz jači razvoj oblaka, lokalno mogući i pljuskovi s grmljavinom, uglavnom u gorskoj Hrvatskoj te u unutrašnjosti Dalmacije, a navečer na sjeveru zemlje. Vjetar će biti slab do umjeren sjeveroistočni i istočni, na Jadranu sjeverozapadni i jugozapadni.

Upozorenje na toplinski val

Za sve regije osim gospićke objavljeno je crveno upozorenje na iznimno visoke temperature. Za gospićku regiju je objavljeno narančasto upozorenje.

“Poduzmite mjere, očekuju se ekstremno visoke temperature. Zaštitite sebe, djecu i starije. Postupajte prema savjetima nadležnih tijela. Mogući su kvarovi na pojedinim infrastrukturama”, upozorio je DHMZ.

Crveni meteoalarm i za Mađarsku, Srbiju i dio Italije

Crveni meteoalarm proglašen je i za većinu Mađarske i Srbije te za dijelove južne Italije.

Prognoza po regijama za danas

Istočna Hrvatska: Pretežno sunčano uz dnevni razvoj oblaka, a poslijepodne postoji mala vjerojatnost za poneki pljusak, uglavnom u zapadnim predjelima i u Podravini. Vjetar slab do umjeren istočni i jugoistočni, navečer i sjeveroistočni. Najniža temperatura zraka od 20 do 22, a najviša oko 38°C.

Središnja Hrvatska: Pretežno sunčano, u drugom dijelu dana lokalno su mogući pljuskovi s grmljavinom, uglavnom uz granicu sa Slovenijom, a navečer i u noći na sjeveru. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni. Najniža temperatura zraka oko 21, a najviša od 36 do 38°C.

Gorski kotar i Lika: Pretežno sunčano, poslijepodne uz jači razvoj oblaka mjestimice pljuskovi i grmljavina. Ujutro lokalno može biti kratkotrajne magle, osobito u Lici. Vjetar većinom slab. Najniža temperatura zraka od 18 do 20, a najviša između 29 i 34°C.

Istra: Pretežno vedro, sunčano i vruće. Ujutro će puhati slab burin, tijekom dana slab do umjeren maestral. More će biti malo valovito, poslijepodne prema otvorenom moru tek mjestimice do umjereno valovito. Najniža jutarnja temperatura zraka bit će između 24 i 27, u unutrašnjosti Istre između 19 i 23°C. Najviša dnevna temperatura zraka bit će većinom između 32 i 35°C.

Sjeverni Jadran: Pretežno sunčano te vruće i vrlo vruće. Poslijepodne, uz lokalno jači razvoj oblaka, u unutrašnjosti Istre mala je vjerojatnost za pljusak. Vjetar slab do umjeren sjeverozapadni, uz obalu i zapadni te jugozapadni. Najniža temperatura zraka od 23 do 27, u unutrašnjosti malo niža, a najviša između 33 i 36°C.

Dalmacija: Pretežno sunčano, poslijepodne, uz jači razvoj oblaka, u unutrašnjosti lokalno pljuskovi s grmljavinom. Vjetar slab do umjeren sjeverozapadni i zapadni, uz obalu i jugozapadni. Najniža temperatura zraka od 24 do 27, u unutrašnjosti od 21 do 24, a najviša između 33 i 38°C.

Sutra temperature idu do 38 stupnjeva

Sutra se očekuje pretežno sunčano, osobito na Jadranu. U unutrašnjosti mjestimice umjerena naoblaka, poslijepodne jači razvoj oblaka uz mogućnost za lokalne pljuskove s grmljavinom, kojih može biti i na sjevernom Jadranu, a u noći uglavnom na krajnjem sjeveru zemlje.

Vjetar slab, na istoku do umjeren jugoistočni, na Jadranu jugozapadni i južni. Najniža temperatura zraka od 18 do 23, na Jadranu od 24 do 28, a najviša između 33 i 38°C.

U Zagrebu će sutra najniža temperatura zraka biti od 21 do 23, a najviša oko 37°C.

Toplinski val će trajati danima

Toplinski val bi trebao trajati još nekoliko dana, a za sutra i subotu su za cijelu zemlju objavljena upozorenja za iznimno visoku temperaturu.

Temperature će biti visoke i preko noći, mogući pljuskovi

Idućih dana će biti pretežno sunčano uz veliku i vrlo veliku opasnost od toplinskog vala, koji može utjecati na zdravlje. Dani će biti vrući i vrlo vrući, a noći tople, a na obali i vrlo tople, upozorava DHMZ.

Neće biti posvuda stabilno, u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu lokalno su vjerojatni pljuskovi s grmljavinom, češće u unutrašnjosti, u subotu moguće i izraženiji. Vjetar slab, ponegdje do umjeren jugoistočni i jugozapadni, u nedjelju sjeveroistočni. Na Jadranu slab do umjeren sjeverozapadnjak i jugozapadnjak.

U Splitu i Dubrovniku tijekom noći bilo 27 stupnjeva

Temperature zraka su diljem države bile visoke i noćas. U Splitu se temperatura zraka tijekom noći kretala oko 27 stupnjeva, dok je u Šibeniku i Zadru tek oko 5 sati pala na 25 stupnjeva, pokazuju automatske postaje DHMZ-a.

U Dubrovniku je oko ponoći bilo 30 stupnjeva, a temperatura je cijelu noć ostala iznad 27 stupnjeva. U Senju je oko 2 sata postaja mjerila 30 stupnjeva, a do 6 sati se temperatura spustila na 28.

U Opatiji i Rijeci je najniža noćna temperatura bila oko 26 stupnjeva.

U Osijeku je temperatura noćas bila oko 22 stupnja, u Zagrebu je do jutra pala na 20 stupnjeva.