Početna Hrvatska Budite na oprezu! Pojavili su se lažni popisivači iako pravi još nisu...

Budite na oprezu! Pojavili su se lažni popisivači iako pravi još nisu izašli na teren

357
UDIO
Foto: DZS
U tjedan dana samostalno se popisalo gotovo 550 tisuća građana. Svi koji imaju uvjete za to, mogu sebe, ali i članove svojeg kućanstva, upisati elektroničkim putem s pomoću sustava e-Građani, do 26. rujna.
Popisivači na teren izlaze 27. rujna. No pojavili su se lažni. Dojave građana o prevarantima već stižu. Prije nekoliko dana 93-godišnja gospođa iz Zagreba zbog dvije je prevarantice ostala bez novca i nakita.
Ivana Sopta iz Državnog zavoda za statistiku rekla je u večerašnjem HTV-ovu Dnevniku kako je bilo još nekoliko takvih pokušaja.
– Obavijestili smo MUP i pozivamo naše građane na oprez radi njihove vlastite sigurnosti. Ako bi došlo do novih takvih događaja, o tome treba odmah obavijestiti policiju, rekla je Sopta.
Naglasila je da još traje prva faza popisa, faza samopopisivanja – građani se još tjedan dana mogu samostalno popisati s pomoću sustava e-Građani.
– U tom periodu nitko nema razloga kucati na vaša vrata, napomenula je Sopta.
Objasnila je da će popisivači imati prepoznatljive majice i maske, kao i akreditaciju s logom DZS-a i Popisa ’21. Popisivači će u drugoj fazi izaći na teren s laptopima, a morat će imati i EU digitalnu COVID potvrdu, dodala je Sopta.