Početna Hrvatska Hrvatski lopovi iz hira

Hrvatski lopovi iz hira

844
UDIO
italian food
italian food

ZAGREB – U istraživanju koje je magazin JaTRGOVAC proveo u suradnji s agencijom Hendal na nacionalno reprezentativnom uzorku od 400 građana starijih od 15 godina, 47,3 posto njih je priznalo da su barem jednom u životu nešto ukrali u trgovini, uključujući i period djetinjstva odnosno puberteta. Da nikad nisu ništa ukrali odgovorilo je 49,5 posto ispitanih, a preostalih 3,2 posto na pitanje nije željelo odgovoriti. Najviše onih koji su nešto ukrali, njih više od 60 posto, učinilo je to, odgovorili su, zbog uzbuđenja odnosno iz hira.

»Zbog društva« je to učinilo 10,7 posto njih, iz dosade gotovo deset posto, a zbog neimaštine 8,9 posto. Jedan i pol posto ispitanika odgovorilo je, primjerice, da opće nisu niti znali što su ukrali.
Na vrhu popisa ukradenih proizvoda su voće (44 posto) i slatkiši (36,7 posto), dok se ostalo kralo u puno manjem udjelu, primjerice uredski pribor (6,8 posto), kozmetika (1,2 posto), novci i cigarete po jedan posto, još i manje od toga igračke, jaja ili alkohol.

Zanimljiv je i stav građana o krađi, s obzirom na to da je natpolovična većina uzorka (53 posto) kazala kako bi prijavili kradljivca osoblju trgovine zateknu li ga u krađi. Na pitanje jesu li sami ulovljeni u krađi, ispitanici su pak odgovorili kako, u gotovo 80 posto slučajeva, nisu.

IZVOR: seebiz.hr