Početna Hrvatska Milanović – Neće biti izvanredne presice

Milanović – Neće biti izvanredne presice

Usvojeni su i prijedlozi za osnivanje Strategije razvoja javne uprave kojoj je cilj funkcionalna i fiskalna decentralizacija RH. Usvojen je i prijedlog izmjena Zakona o međunarodnoj i privremenoj zaštiti te supergarancija za HABOR za financiranje određenih izvoznih projekata.

934
UDIO

miki

Na sjednici Vlade usvojeno je izvršenje državnog proračuna. Ministar financija Boris Lalovac istaknuo je pozitivne promjene u hrvatskom gospodarstvu poput porasta izvoza od 6,3 posto, rast industrijske proizvodnje od 1,3 posto, te porast male trgovine od 0,3 posto, rekordan porast broja turista od 5,6 posto i noćenja od 2,6 posto u odnosu na 2013.
Istaknuo je i pad nezaposlenosti koja je 5 posto manja u odnosu na 2013. Hrvatska je u 2014. ostvarila ukupne prihode od 114,7 milijardi kuna od čega je 49 milijardi pribavljeno iz PDV-a. Lalovac je kazao i da je Hrvatska u 2014. imala 4,1 posto deficita.

Usvojeni su i prijedlozi za osnivanje Strategije razvoja javne uprave kojoj je cilj funkcionalna i fiskalna decentralizacija RH.
Usvojen je i prijedlog izmjena Zakona o međunarodnoj i privremenoj zaštiti te supergarancija za HABOR za financiranje određenih izvoznih projekata.

Utvrđeno je da proces za ulazak u Schengen ide po planu.
Potvrđena su i dva nova kredita za refinanciranje za HAC. Prvi kredit iznosi 100 milijuna eura i otplaćivat će se sedam godina, a drugi kredit od 150 milijuna eura također će se otplaćivati 7 godina, ali s dvije godine počeka. Ukupni dug HAC-a iznosi 34 milijarde kuna, kazao je ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić.
Usvojen je i prijedlog za povećanje temeljnog kapitala HŽ Carga s 531 milijun, na 1,5 milijardi kuna, kojim država stječe poslovni udio u HŽ Cargu u istom tom nominalnom iznosu.
Na prijedlog Vesne Pusić usvojeni su i prijedlozi za suradnju s državama Kosovom i Kazahstanom.
Za kraj, ministar obrane Ante Kotromanović ustvrdio je da će se 20. obljetnica proslave Oluje financirati iz proračuna. Točka je usvojena, a premijer, koji je cijelo vrijeme sjednice bio smrknut, nije odolio prokomentirati posljednju točku dnevnog reda.

– Jesmo to konačno riješili? Neće biti izvanredne presice? – pitao je ministra.

IZVOR: 24sata.hr