Početna Zanimljivosti Rukujete li se bez razmišljanja? Nakon ovoga možda više nećete

Rukujete li se bez razmišljanja? Nakon ovoga možda više nećete

745
UDIO

Rukovati se s nekim, posebice ako se tek upoznajete, stvar je bontona.

I teško da će itko samo kimnuti glavom ili se nasmijati umjesto da osobi pokraj sebe pruži ruku. Možda ćete nakon ovoga ipak promijeniti mišljenje.

Istraživanje provedeno 2003. godine pokazalo je da nisu svi ljudi usvojili navike osobne higijene te da samo 61 posto žena i 37 posto muškaraca zaista opere svoje ruke nakon odlaska u neki javni WC.

Ipak, nisu sve bakterije nužno loše za naše zdravlje, mnoge “dobre” bakterije” nastanjene su u našem organizmu i olakšavaju mnoge metaboličke procese. Ako se ta ravnoteža poremeti, lako nastane problem.

Djecu odmalena učimo da je potrebno redovito prati ruke kako bakterije ne bismo putem prljavih ruku unijeli u organizam.

Znamo li pravilno oprati ruke?

Mnogi u brzini “smiruju savjest” tako da ruke operu samo pod vodom. Ipak, stručnjaci savjetuju: koristite se sapunom bez obzira na to koliko ste u žurbi.

Nekoliko provedenih istraživanja pokazala su da nije ni svejedno perete li ruke u hladnoj ili toploj vodi. Voda mora biti topla ili vruća, a nakon nanošenja sapuna, ruke trebate dobro protrljati.

Studija je pokazala da su posebno “nemarni” kod pranja ruku muškarci. Polovica sudionika u istraživanju, njih 50,3 posto, pere ruke toplom vodom i sapunom, njih oko 35 posto ruke samo isplahne i otrese, a 15 posto ih uopće ne pere. Na tom su polju žene mnogo savjesnije jer njih tek 7 posto ruke ne pere nakon izlaska iz javnog WC-a.

preuzeto sa vecernji.hr