Početna Hrvatska Sanader izlazi iz pritvora?

Sanader izlazi iz pritvora?

1027
UDIO

Zagreb, 260408. XII. opci sabor HDZ-a. Predsjednik stranke Ivo Sanader drzi govor. Foto: Marko Miscevic / CROPIX

Vrhovni sud bi u ponedjeljak trebao početi raspravu o slučaju Fimi Medija. Rasprava će trajati, tri dana, odnosno od 28. do 30. rujna, a odluka će biti donesena naknadno.
Sudu će vjerojatno trebati neko vrijeme da detaljno u pisanom obliku obrazloži svoju odluku no neposredno nakon završetka rasprave trebalo bi se znati hoće li Ivo Sanader izaći iz pritvora ili neće.
Naime, Vrhovni sud odlučuje o tome hoće li nepravomoćna presuda biti ukinuta ili ne. Ako ukinu presudu, Sanader odmah izlazi iz pritvora jer se u pritvoru trenutno nalazi samo na temelju nepravomoćne presude u slučaju Fimi Medija.

Sanader je, podsjetimo, u slučaju Fimi Medija nepravomoćno osuđen na devet godina zatvora, a postane li presuda pravomoćna morat će vratiti 15,27 milijuna kuna koje je, po mišljenju zagrebačkog Županijskog suda, stekao nezakonito. HDZ je nepravomoćno kažnjen s pet milijuna kuna i oduzimanjem nezakonite koristi od 24,2 milijuna kuna.

Godinu i pol nakon podnošenja optužnice za davanje mita protiv šefa mađarskog MOL-a Zsolta Hernadija, potpuno je nejasno kada će suđenje napokon i početi.

Vrhovni sud više od devet mjesec nije odlučio treba li prevesti na mađarski dokumentaciju u predmetu što se u odsutnosti vodi protiv njega. Suđenje Hernadiju trebalo je početi lani u prosincu na Županijskom sudu u Zagrebu. No obrana je tražila da se dokumenti prevedu na mađarski, što je sudac Ratko Šćekić odbio. Hernadijevi odvjetnici su se žalili Vrhovnom sudu. U sudnici tako još nije pročitana optužnica koja Hernadija tereti da je s 10 milijuna eura podmitio bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ivu Sanadera, koji mu je zauzvrat navodno prepustio upravljačka prava u Ini. I dok suđenje Hernadiju nikako da počne, Sanader, koji je bio pravomoćno osuđen da je primio mito, mogao bi uskoro na slobodu. Podsjećamo, Ustavni sud uvažio je tužbu Sanaderovih branitelja i vratio predmet Ina-MOL i Hypo na ponovno suđenje.

Što se Hernadija tiče, ako Vrhovni sud donese odluku da se na mađarski treba prevesti sva dokumentacija, koja broji više tisuća stranica, suđenje neće početi još najmanje godinu dana. A itekako će koštati državu. Ovjereni prijevod kartice teksta na mađarski jezik sudski tumači i prevoditelji naplaćuju 150 kuna. Sud može odrediti i da sudac odluči što je nužno prevesti kako bi se optuženi Hernadi mogao braniti. Tad bi sve išlo nešto brže.

Podsjećamo, DORH je nakon pokretanja istrage zatražio od Mađarske da ispitaju Hernadija ili da mu uruče poziv, no Mađari to nisu željeli učiniti jer su se pozivali na zaštitu nacionalnih interesa. Pošto su sve hrvatske molbe naišle na odbijenicu u Mađarskoj, Hrvatska je Hernadiju odredila istražni zatvor i sudit će mu u odsutnosti. Njegovu privođenju nije pomoglo ni raspisivanje europskog uhidbenog naloga. Ali ako napusti Mađarsku, bit će uhićen. Zato u njoj čeka rasplet slučaja.

IZVOR: 24sata.hr