Početna Hrvatska Tajna uklete saborske stolice

Tajna uklete saborske stolice

Tajna uklete saborske stolice, bit će, dragi čitatelji, jedan od misterija o kojemu će buduće generacije pisati književna djela, o kojima će se u narednom stoljeću pričati turistima, a možda i bude snimljen film. Musical svakako.

1002
UDIO

27.04.2015., Zagreb - Vecina zastupnika pocetkom tjedna ne dolazi u Sabor vec ga tada posjecuju grupe ucenika.  Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

ODUVIJEK su se u dugim mračnim noćima prepričavale priče o čudnim događajima koje ljudski um teško može pojmiti. Uz logorsku vatru, pokoju rakijicu i glazbu trubadura, neobičan stranac bi besjedio o čudnim dalekom krajevima, ljudima, drugim stvorovima i događanjima tako neobičnom da je bilo teško pohvatati priča li on o zaista proživljenom ili je to samo bujna mašta pogurana kojoj rakijicom više… Bijaše tako tisućama godina.

No, i suvremeno doba, koliko god bili racionalni, koliko god bili internetski umreženi, i koliko god tajne prirode i pravila kretanja društva objašnjavali u recenziranim znanstvenim časopisima, ima svoje tajne. Tajne koje znanost ne može objasniti, a ljudski um ih teško može pojmiti. I dok su tajne zagrebačkog Gornjeg Grada, one srednjevjekovne ipak uglavnom objašnjene od strane povjesničara, pojavila se jedna nova. Čudna priča o ukletoj saborskoj stolici, nešto što suvremena znanost, makar doveli sve fizičare Ruđera, ne može pojmiti.

Tajna uklete saborske stolice, bit će, dragi čitatelji, jedan od misterija o kojemu će buduće generacije pisati književna djela, o kojima će se u narednom stoljeću pričati turistima, a možda i bude snimljen film. Musical svakako.

Naoko sasvim obična stolica

Među preko 150 saborskih stolica postoji jedna koju su obuzele Zle Sile. Stolica, u kojoj, kada sjednete, DORH i USKOK bace drvlje i kamenje na nas. Dovoljno je pogledati je da da budete sumnjivi, a čim na nju sjednete, budete optuženi.

Kao što je Vragov najveći uspjeh to što je uvjerio ljude da ne postoji, tako i ova stolica izgleda kao i svaka druga nevina saborska fotelja. Kožna stolica na rubu prvog reda desne strane Sabornice, ona mjesta koja poštujući staru britansku tradiciju koristi desnica, ovdje u nas konkretno HDZ.

Rekli bi neupućeni i oni koji ne vjeruju u moć Mračnih Sila: stolica kao stolica, jedna od preko 150 stolica saborskih uhljeba, osrednje udobna od umjetne kože, u kojoj vas ako dulje sjedite (da citiramo premijera) zabole prepone.

No, nije svaka stolica jednaka stolica! Oko ove konkretne stolice Sile Zla, tko zna koje i kakve puštaju neku Mračnu Energiju, energiju koja nevino biće optuži za tko zna kakva nedjela, koja onoga tko sjedne u ovu ukletu stolicu odmah učini sumnjivim pred policajcima, agentima, državnim odvjetnicima i drugim reprezentima državne prisile.

I tako zamislite da ste u ovu jesensku večer pred logorskom vatrom, da se nešto hrane peče, bukara s medovinom kruži, a stranac čudnog izgleda u pratnji trubadura započne besjediti priču o ukletoj saborskoj stolici.

Prvi je sjedio Kalmeta

Bijaše jednom junak oštra oka i zdrava uma koji je dugo vodio hrvatsko ministarstvo Pomorstva, prometa i infrastrukture, Božidar Kalmeta. Kada su političke Zle Sile (ne ove o kojima pričamo, već druge, Crvene Zle Sile) preuzele vlast u Hrvatskoj Republici, Kalmeta sjedne za tu fotelju kao oporbeni zastupnik, ništa ne sumnjajući. Nakon neke dvije godine, postavši gradonačelnik Zadra, Kalmeta u rujnu 2013. stavlja saborski mandat u mirovanje, kako bi se u potpunosti posvetio gradskim problemima.

Međutim, stolica je već bila ukleta. Samo je čekala. Čekala je gotovo dvije godine i onda, iznenada oživi, bez da je itko išta moga o pretpostaviti. Petak je, 6. lipnja 2015. godine Gospodnje. Ljeto počinje i Dalmacija se raduje turističkom valu. Hrvatska priča o politici, val izbjeglica još nije tema, sve je naizgled mirno i svakodnevno. Kada iznenada, zapanjeni građani čitaju netom objavljenu optužnicu USKOK-a: USKOK je podigao optužnicu protiv Božidara Kalmete, zadarskog gradonačelnika i bivšeg HDZ-ovog ministra mora, prometa i infrastrukture Božidara Kalmete kojom ga tereti da je povezao ljude iz svojeg ministarstva, Hrvatskih cesta (HC) i Hrvatskih autocesta (HAC) radi izvlačenja višemilijunskih iznosa iz tih državnih kompanija. Kalmetu i ostatak njegove skupine terete za kriminal težak više od 40 milijuna kuna.

Svašta je tu nabrojano, pa objavljujemo samo dio: „U cilju ostvarenja plana grupe, okrivljenici su, sukladno prethodnom dogovoru, počinili više kaznenih djela primanja i davanja mita te zlouporabe položaja i ovlasti, i to na način da su realizirali izvlačenje novca iz društava HAC i HC putem angažiranih izvođača, te su koristeći autoritet investitora, te stavljanjem u izgled pogodnosti, od izvođača tražili isplatu određenih novčanih sredstava. Iznos od 1.000.000 kuna im je isplaćen u gotovini, dok je isplata preostalog dijela sredstava ostvarena putem trgovačkih društava i obrta povezanih sa VI. okr., kojima su VII. okr., VIII okr. i IX okr. u ime svojih trgovačkih društava plaćali fiktivne račune za neizvršene usluge.“ Opširnije

Zlo kojim je obuzeta stolica svom silinom se bacilo na Kalmetu i časne ljude oko njega, Zlo je pokazalo svoju snagu, moć i utjecaj. A stolica je djelovala i dalje tako nedužno, tako nevino, tako obično, kako to stolice znaju izgledati. Samo je saborski noćni čuvar u noćima bez mjeseca znao čuti čudno zlokobno cerekanje iz sabornice, no pripisao je to umoru i nedostatku sna. A to su oko stolice plesali  crni, pače i zeleni i žuti vragovi na koje nas je davno upozorio Franjo Tuđman.

Ante Jerolimov

U ukletoj stolici već je neko vrijeme, ni kriv ni dužan, sasvim opušteno sjedio zamjenik Kalmete, načelnik općine Preko, Ante Jerolimov. Živeći u predivnom zadarskom kraju, gledajući mirni krajobraz iz svoje kuće, Ante Jerolimov naivno nije ni sanjao koje mu se zlo sprema u Zagrebu, u stolici gdje se za vjetrovitih noći bez mjeseca zlokobno cerekaju ti crni, zeleni i žuti vragovi, dok crveni vrag dirigira sa saborske govornice.

Kako je uostalom Ante Jerolimov mogao u našem lijepom, predivnom i mirnom Preku biti pripremljen za takve crne vradžbine koje na Gornjem Gradu vladaju! Sjetimo se, kaže Wikipedija: Općina Preko, položajno zauzima oko dvije trećine sjeverozapadnog djela otoka Ugljana, nastanjene otoke Rivanj i Sestrunj, te nenastanjene otočiće Tri Sestrice, Mali i Veliki Paranak i otok Idula. Prema popisu stanovništva iz 2011. općina Preko broji 3.805 stanovnika, od čega u naselju Preko živi 1.286 stanovnika.

Kako netko, dolazeći iz takvog mirnog kraja može uopće biti pripremljen? Kako uopće može primijetiti zlu stolicu spremnu za sve. A kao i pravi Vrag – ta saborska stolica je udobna i grije. Skrila je svoje zle i podle misli.

“Hrvatski sabor u petak je skinuo imunitet HDZ-ovu zastupniku Anti Jerolimovu, kako bi ga se moglo kazneno goniti zbog sumnje da je krivotvorio diplomu Ekonomskog fakulteta. Sumnja u kazneno djelo krivotvorenja isprave, odnosno diplome, razlog je zbog kojega zadarsko Općinsko državno odvjetništvo tražilo od Sabora da Jerolimovu skine imunitet.”

Kako je dodatno objašnjeno: “Prema istražnim radnjama koje je provelo tužiteljstvo, Jerolimov, koji je u rujnu 2013. ušao u Sabor, u listopadu iste godine podnio je zahtjev da mu se u radnu knjižicu upiše stručna sprema šestog stupnja i naziv ekonomist. No, u veljači ove godine utvrđeno je da od 1999. do 2005. nikad nije bio upisan na Ekonomski fakultet u Zagrebu, rečeno je na saborskoj sjednici.”

Zlo u stolici je toliko naraslo da je počelo uvjeravati ljude da nešto ili jesti ili nije – kako još presude nemamo, ili je uvjerilo Jerolimova da je završio školu, ili je uvjerilo DORH da nije. Opširnije.

Ante Jerolimov je odstupio iz Sabora. No, to nije sve… Tek sada se Zlo Uklete Stolice razigralo i počelo je biti ne samo misaono, već i materijalno, počelo je mijenjati ovaj naš trodimenzionalni svijet!

Josipa Rimac

Na mjesto gdje su Sile Zla djelovale na Kalmetu, pa onda na Jerolimova, stiže mlada i uspješna gradonačelnica Knina Josipa Rimac. Knin je, znamo, hrvatski kraljevski grad. U njegovoj blizini se nalazi izvor rijeke Krke (ispod slapa Krčić) koja i protječe gradom i najviša hrvatska planina Dinara udaljena oko petnaest kilometara od Knina. Knin je bio sjedište hrvatskog kraljevstva za vrijeme kralja Dmitra Zvonimira. Na širem području grada živi ukupno 15.407 stanovnika, a u samom gradu nešto preko 10.000.

Niti iskustvo upravljanja hrvatskim kraljevskim gradom nije Josipu Rimac obranilo od Zla koje ju je čekalo kada sjedne na onu saborsku stolicu gdje su već sjedili Kalmeta i Jerolimov. Josipa Rimac je, vesela i vedra srca prisegnula za saborsku zastupnicu 18. rujna godine Gospodnje 2015. No, Zlo oko njene stolice je već iznimno jako, glasno i moćno. Više se ni ne krije – zlokobni ples vragova može se čuti gotovo svake noći u sabornici!

Nije dugo trebalo čekati. Dana 24. rujna 2015. Saborsko mandatno-imunitetno povjerenstvo bez rasprave i jednoglasno je predložilo Hrvatskom saboru da HDZ-ovoj zastupnici Josipi Rimac ukine zastupnički imunitet. Skidanje imuniteta, odnosno odobrenje za vođenje kaznenog postupka radi nastavka istrage protiv Rimac tražio je DORH, odnosno USKOK. Zastupnicu se sumnjiči da je počinila kazneno djelo zlouporabe položaja, odnosno da je kao gradonačelnica Knina neosnovano stekla stambeni prostor. Podsjetimo se: „Prošle godine Uskok je protiv nje pokrenuo istragu zbog sumnje da je, zajedno s još dvije osobe, protuzakonito stekla vlasništvo nad stambenim prostorima i time oštetila državu za najmanje 548 tisuća kuna.“ Opširnije.

Spomenimo i kako (potvrdila je predsjednica Mandatno-imunitetnog povjerenstva Gordana Sobol) Josipa Rimac ima pravo koristiti “6+6”, dakle pola godine nakon što se konstituira novi saborski saziv (vjerojatno u prosincu) pripada joj pravo na punu zastupničku plaću, a još pola godine polovicu plaće, neovisno što je u Saboru provela vrlo malo vremena.

Ni ne sumnjamo da je Zlo koje vlada ovom stolicom u stanju razvući i stambeni prostor, samo da bi nanijelo štetu onome tko sjedi u ovoj stolici.

Izbacimo zlo iz Sabora!

Troje časnih ljudi, troje časnih zastupnika, troje časnih HDZ-ovaca dijeli istu sudbinu – sjeli su na ukletu saborsku stolicu u prvom redu desno. Sjeli su na stolicu koju je obuzelo Zlo, na stolicu oko koje noću plešu crni, žuti i zeleni vragovi, dok im s govornice dirigira crveni vrag. Sjeli su na stolicu spremnu počiniti takva zla i izmisliti takve laži o kakvima ni ne pomisliti ne možete.

Nema drugog objašnjenja, već da su Zle Sile preuzele ovu stolicu i da Zle Sile žele ove časne i drage ljude optužiti za raznolika kaznena djela. Nemojte biti naivni! Treba u Sabor poslati stručnjake za onostrano, stručnjake za ukleto, stručnjake za Zonu Sumraka, treba platiti i najbolje, treba pozvati najmanje Vidovitog Milana da se pobrinu da ovu stolicu i da Sile Mraka izbace iz naše sabornice!
Nemojte vjerovati Vragu, i nemojte vjerovati da su ove stvari koje DORH i USKOK pričaju istinite i jedan jedini postotak. Jer, to da tri puta HDZ stavi ljude s ozbiljnim optužnicama na istu saborsku stolicu – to ne može biti slučajno! Tu su se uplele sile nečiste, sile mračne i sile opasne koje na Stranu Mraka žele pozvati časne, poštene i radišne članove Hrvatske demokratske zajednice!

Podržimo zato ove nedužne ljude u ovoj pravedničkoj borbi, jer uvijek vam se može dogoditi da vam stan naraste, da vam slučajno upišu stručnu spremu ili da dobijete optužnicu za koji milijunčić.

Pogledajte, provjerite oko sebe, možda vam upravo vražići igraju oko stolice, a u hodniku se pojavljuju vrata prema dodatnoj spavaćoj sobi, kojom vas Vrag želi potkupiti… Možda ste da i ne znate već primarius, a cifra na tekućem računu ima šest nula. Događaju se takve stvari, koliko god ih ne možemo objasniti.

IZVOR: index.hr