Početna Kaštela HGD Biranj proslavilo 120 godina postojanja

HGD Biranj proslavilo 120 godina postojanja

Svečano, kako i priliči proslavi 120 godina postojanja i kontinuiranog rada, Hrvatsko glazbeno društvo “ Biranj „ iz Kaštel Lukšića je prigodnim koncertom u prepunoj dvorani kina Sv. Juraj u Kaštel Sućurcu, obilježilo svoj vrijedni jubilej.

1224
UDIO

biranj

Svečano, kako i priliči proslavi 120 godina postojanja i kontinuiranog rada, Hrvatsko glazbeno društvo “ Biranj „ iz Kaštel Lukšića je prigodnim koncertom u prepunoj dvorani kina Sv. Juraj u Kaštel Sućurcu, obilježilo svoj vrijedni jubilej.

Veliki broj poznavatelja i ljubitelja njihovog rada, ali i generacija članova koje su svih ovih godina prošle kroz društvo i ostavile svoj trag, došli su iskazati poštovanje i uživati u vrhunskoj glazbenoj izvedbi nekih od najpopularnijih svjetskih, ali i domaćih skladbi iz svijeta filma, glazbenih klasika i hrvatskih evergreena. Izbor glazbe odabran za ovu posebnu večer,publiku je doslovce dignuo na noge. Naime, HGD „Biranj“ pripada u red najboljih hrvatskih puhačkih orkestara i od osamostaljenja Hrvatske osvojilo je brojna priznanja,  a slavljenički koncert su uveličali i njihovi gosti Ksenija Periš, Saša Jakelić, Stefan Kokoškov, Ema Kuzmanić te Željko Milić. Hrvatsko glazbeno društvo „Biranj“, puhački je orkestar osnovan 1895. godine i od tada neprestalno okuplja mlade, ali i one nešto starije zaljubljenike u glazbu u radosti zajedničkog muziciranja i druženja, kao najvažnije zadaće društva, što se i osjeti u svakom tonu i taktu kojega donesu pred publiku.

„Biranj“ je osnovala grupa entuzijasta na čelu sa mjesnim učiteljem i crkvenim orguljašem Bartulom Rodinom, a kroz povijest društvo su vodili brojni maestri, no rijetko tko je na čelu orkestra  pune 22 godine, kao što je to slučaj s maestrom Juricom Karuzom, koji je i trenutno na toj funkciji.

U „Birnju“ sviraju ili su svirali i liječnici, poduzetnici, prosvjetni radnici, ekonomisti, inženjeri, pravnici, vojnici, studenti i učenici, što najbolje govori o težnji ovog Društva na kvalitetanom radu s mladima i na edukaciji koja će ih učiniti boljim ljudima.

Kroz protekle godine otkad društvo djeluje, za svoj je rad dobilo i brojna priznanja, pa je „Biranj“, među ostalim, i nositelj Povelje Hrvatskog sabora kulture za izuzetna dostignuća na promicanju kulturne baštine kao i Nagrade grada Kaštela za dugogodišnji predan rad na odgoju mladih generacija.

Kreator modernog „Birnja“, kako je naglasio predsjednik Društva Ivan Biliškov, dugogodišnji je član Ivo Relja, koji se ovom prilikom na vrlo emotivan način oprostio sa aktivnim sviranjem.