Početna Kaštela Pomozimo neustrašivoj Lani da u Austriji pobijedi zločestu kuglicu

Pomozimo neustrašivoj Lani da u Austriji pobijedi zločestu kuglicu

1099
UDIO

LANA BUDIMIR

Mama, šta smo se ono dogovorili? Nema plakanja! – riječi su naše sedmogodišnje sugrađanke Lane Budimir, vrlo hrabre djevojčice koja vodi mukotrpnu borbu protiv zloćudne bolesti.

Lana je prvašica sa Sućidra koja je svoj matični razred pohađala samo dva dana. Potom se sve zakompliciralo. Zapravo, zakompliciralo se još u veljači kada je Lanu i njezine bližnje, kako je njezina mama Silvana ispričala, život iščupao iz svakodnevice i premjestio na drukčije mjesto koje nije nimalo lijepo, bez pitanja, bez odgovora, bez uputa.

Nakon Splita, Lana je morala na liječenje od neuroblastoma u zagrebački KBC na Rebru gdje se i sada nalazi, boreći se iz dana u dan, izvlačeći iz sebe nevjerojatnu snagu kakvu samo djeca mogu imati, djeca kojoj bolest krade djetinjstvo, igru, prijatelje, rođendane i sve one male, a opet značajne sitnice koje čine život ljepšim i vedrijim.

– Prvu kemoterapiju u ožujku Lana je dobro podnijela. Prestali su bolovi i svi smo bili presretni. No, zarazila se virusom varičele koji je bio na odjelu, pa je hitno prebačena u Kliniku za zarazne bolesti “Fran Mihaljević”. Sepsa, nevjerica, bol, užas. Kosa joj je počela ispadati. Kako pripremiti Lanu na to da više neće imati svoje kikice vezane na njen poseban način?! Početkom travnja nije više bilo znakova sepse – preživjeli smo! – ispričala je mama hrabre Lane, djevojčice koja unatoč svemu ne posustaje.

– Nema više kikica, ali imamo stav, dobro smo, u Zagrebu smo da riješimo problem. Dogovorile smo se da sad imamo novi posao i da nas ništa neće zaustaviti. I tog dana krenule smo u borbu protiv zločeste kuglice i prošle smo još tri kemoterapije.

Zločesta kuglica u Laninom trbuhu se smanjila, operirana je, a danas, nakon još četiri kemoterapije, zračenja radioaktivnim jodom, nakon osam mjeseci intenzivnog liječenja u Laninim kostima još uvijek postoje metastaze – dodaje Silvana.

Djevojčica čak i školu pohađa iz bolničkog kreveta. U rodnom gradu je proteklih mjeseci bila samo dvaput i to na nekoliko dana, pa kaže da joj je “sada posao u Zagrebu, a godišnji u Splitu”.

– Kada se umoriš na poslu, uzmeš godišnji odmor – mudro će djevojčica sa stavom, koja jedva čeka da joj vrate njezino djetinjstvo.

Nade ima, i to u vidu imunoterapije u austrijskom Salzburgu, u klinici dr. Klerha, koja je nalaze mnogih Laninih suboraca učinila puno boljim. Jedna takva terapija jako je skupa, čak 10.000 eura, a curici sa Sućidra će ih možda trebati između četiri i šest, a u međuvremenu će opet na Rebro, na Odjel dječje hematologije i onkologije kod dr. Maje Pavlović, dr. Ernesta Bilića i svih ostalih na odjelu koji je čuvaju dok je na “poslu u Zagrebu”, gdje joj svakodnevno stižu riječi podrške iz njezina kvarta, ekipe iz razreda, vrtića “Latica”…
izvor:SD

Svaka kuna čini čuda

Lani možete pomoći uplatom sredstava na račun otvoren u Splitskoj banci, IBAN: HR88 2330 0033 1540 3450 2