Početna Kaštela Der Standard – MOST bi mogao odlućivati o hrvatskom premijeru

Der Standard – MOST bi mogao odlućivati o hrvatskom premijeru

M O S T ima na listi predstavnika iz Kaštela - dr. stomatologije Milija Baldić Lukšić!

1137
UDIO

most

BEČ – Austrijski dnevnik Der Standard objavio je veliki članak posvećen parlamentarnim izborima u Hrvatskoj u kojemu se ističe kako ankete pokazuju da bi o sastavljanju vlade mogao odlučivati ‘MOST koji kritizira rad banaka i koji bi mogao postati treća politička snaga u državi’. Bit će gusto, pokazuju sve ankete. Nadolazeće nedjelje građani Hrvatske biraju novi parlament, a vladajuća lijevoliberalna koalicija, koja ovaj put nastupa pod nazivom Hrvatska raste pod vodstvom socijaldemokrata, izjednačena je s opozicijskim konzervativnim HDZ-om koji vodi Tomislav Karamarko, piše Der Standard u članku pod naslovom ‘Veliki politički tabori izjednačeni’, piše tporta.
Austrijski dnevnik onda citira hrvatskog politologa Dejana Jovića koji konstatira da u zemlji vlada visok stupanj ideološke polarizacije. Pritom glavna tema nisu izbjeglice koji ‘od sredine rujna putuju kroz ovu srednjoeuropsku zemlju’. Jović kaže da ljudi u Hrvatskoj nemaju problema s izbjeglicama ‘sve dok ne ostaju u Hrvatskoj’.
Premijer Zoran Milanović u proteklim je tjednima neumorno pokušavao dobiti na svoju stranu desne glasače napadima na Srbiju (citira se njegova rečenica o orlu koji ne lovi muhe), ali i lijeve kroz napade na Mađarsku koju je nazvao ‘slijepim crijevom Europe’. Narod će pak presuditi po tome je li Milanović u stanju menadžerirati izbjegličku krizu, a kritike iz Slovenije mu pritom sigurno ne odmažu.
– Jer u Hrvatskoj nisu prisutni samo antisrpski sentimenti nego i antislovenski. To je povezano s višedesetljetnom svađom oko Piranskog zaljeva.
Jović ističe i da je Hrvatska od ulaska u EU 2013. postala samopouzdanija te da ‘Vlada sada izjavljuje stvari koje se prije ne bi usudila’.
– Po pitanju izbjeglica postoje velike razlike između dvije najveće stranke. HDZ bi, ponajviše putem predsjednice Kolinde Grabar Kitarović koja je na dužnost stupila sredinom veljače, htio poslati vojsku na granicu, piše Der Standard i dodaje kako SDP to odbija, ali Milanović nije potpuno isključio gradnju ograde na granici, iako je oprezan s tom temom.
Glavni je razlog za takav stav praktičan, jer kad bi se i zatvorila granica prema Srbiji na takav način, izbjeglice mogu ući preko Bosne i Hercegovine.
HDZ pak već mjesecima pokušava mobilizirati veterane koji su postavili ‘protestni kamp’ pred Ministarstvo branitelja. Oni su predvodnici onih snaga koje su u Vukovaru protiv ćirilice, ‘dakle manjinskih prava za Srbe’, i koji žele da se ‘naslijeđe ratnog predsjednika Franje Tuđmana upiše u Ustav, što god to značilo’. Jović napominje kako hrvatski izborni sustav omogućava prednost velikih stranaka te da je polarizacija i posljedica toga da ‘dva velika politička tabora kontroliraju većinu glasova’.
Stoga bi odlučujuće za dolazak na vlast moglo biti to s kime će dva velika tabora moći koalirati, a kao potencijalna treća snaga pojavljuje se ‘Most koji kritizira rad banaka i koji podržava i bivši dekan Ekonomskog fakulteta Ivan Lovrinović, a koji je osnovao gradonačelnik Metkovića Božo Petrov’.
Spominje se i ‘ekstremno desna stranka HDSSB ratnog zločinca Branimira Glavaša koji je ove godine u siječnju pušten iz zatvora u Mostaru’ i s čijom strankom SDP ne isključuje postizbornu koaliciju.
Ostaje otvoreno hoće li u parlament uspjeti ući bivši predsjednik Ivo Josipović, a veće šanse za to ima zelena stranka ORaH, kao i Živi zid koji se bori protiv deložacija te istarska regionalna stranka IDS.
Der Standard navodi i rezultate različitih predizbornih anketa te prikazuje i plakat HDZ-a koji opisuje kao konzervativnu stranku koja inzistira na domoljublju, veteranima i kultu Tuđmana – s motom ‘Zajedno za jaku Hrvatsku’.

IZVOR: seebiz.eu