Početna Kaštela Raste potrošnja u Hrvata

Raste potrošnja u Hrvata

U Hrvatskoj je u rujnu promet u trgovini na malo realno porastao za 1,3 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, što je brži rast nego u kolovozu i već 14. mjesec zaredom kako potrošnja raste.

941
UDIO

 

hrU Hrvatskoj je u rujnu promet u trgovini na malo realno porastao za 1,3 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, što je brži rast nego u kolovozu i već 14. mjesec zaredom kako potrošnja raste.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u utorak prvu procjenu prema kojoj je promet od trgovine na malo, što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, u rujnu, prema kalendarski prilagođenim podacima, nominalno oslabio za 0,3 posto, dok je realno porastao za 1,3 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. To je brži rast nego mjesec dana prije, kada je potrošnja na godišnjoj razini ojačala 0,9 posto. To je ujedno i 14. mjesec zaredom kako potrošnja na godišnjoj razini raste, što nije zabilježeno još od 2007., dvije godine prije početka šestogodišnje recesije.

Premda brži nego mjesec dana prije, to je ipak sporiji rast nego što se očekivalo. Četiri makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, u prosjeku su očekivali rast potrošnje u rujnu za 1,8 posto u odnosu na isti lanjski mjesec. Njihove procjene rasta kretale su se u rasponu od 1,5 do 2,5 posto.
– Na daljnji rast trgovine na malo upućivala su poboljšanja indeksa pouzdanja, očekivanja i raspoloženja potrošača, navode analitičari Raiffeisebank Austria u osvrtu na izvješće DZS-a.

Ističu i kako povećanje raspoloživog dohotka i uspješna turistička sezona predstavljaju dodatne čimbenike koji podržavaju nastavak oporavka. No, upozoravaju kako, s obzirom na izostanak snažnije gospodarske aktivnosti i stvaranja novih radnih mjesta, u srednjem roku nije izgledno da će osobna potrošnja biti predvodnik gospodarskog rasta, već bi ona trebala slijediti oporavak predvođen inozemnom potražnjom.

Ipak, “rast trgovine na malo i tijekom rujna implicira u konačnici i solidan rast u trećem tromjesečju u odnosu na isto razdoblje prošle godine, za 2,3 posto, što će imati pozitivan doprinos na rast gospodarstva u promatranom tromjesečju”, poručuju analitičari RBA.
Upravo je jačanje osobne potrošnje bio jedan od najznačajnijih razloga zbog kojih je u drugom tromjesečju gospodarstvo poraslo 1,2 posto, najviše od trećeg tromjesečja 2008. godine.

IZVOR: liderpress.hr