Početna Hrvatska Kratka i topla zima je pred nama

Kratka i topla zima je pred nama

1088
UDIO

zima

STABILNO vrijeme pod utjecajem polja visokog tlaka zraka koje je započelo 30. listopada trebalo bi se nastaviti sve do kraja sljedećeg tjedna.

U unutrašnjosti zemlje današnji dan će početi mjestimičnom maglom ili niskim oblacima koji se ponegdje mogu zadržati i dio prijepodneva. Od sredine dana bit će pretežno sunčano. Na Jadranu će biti pretežno sunčano. U kopnenim će predjelima biti slabog sjeveroistočnog, na krajnjem istoku sjeverozapadnog vjetra. Na Jadranu će puhati slab i umjeren sjeverozapadnjak, u Dalmaciji danju prolazno i jugozapadnjak. Početkom i krajem dana duž obale će biti slabe bure.

I u petak se širom naše zemlje očekuje stabilno jesensko vrijeme, pretežno sunčano, a danju i ugodno toplo. U unutrašnjosti zemlje mjestimice će biti jutarnje magle ili niskih oblaka, ponegdje moguće i dugotrajnijih, no nakon njihovog izdizanja bit će pretežno sunčano. Jutro će u kopnenoj Hrvatskoj biti svježe, s temperaturama zraka većinom od -1 do 4°C, na obali i otocima osjetno toplije, između 8 i 15°C. U najtoplijem dijelu dana kopnene predjele očekuje između 13 i 17°C, a morske od 19 do 22°C.

Značajnija promjena vremena ne očekuje se niti početkom vikenda, što znači još jedan lijep jesenski dan, sunčan, a danju i ugodno topao. Više sunca bit će na obali i otocima, u unutrašnjosti će početkom dana biti mjestimične magle ili niskih oblaka, ponegdje, ponajprije na istoku, moguće i dugotrajnijih.

Čeka li nas hladna zima?

Prema dugoročnim prognozama DHMZ-a, takvo će se vrijeme nastaviti i tijekom cijelog idućeg tjedna.

Ako je suditi po narodnoj izreci “Studenoga južina, veljače mrzlina”, hladno vrijeme nas tek čeka. No, vjerojatnost za izrazito hladnu zimu vrlo je mala prema sada dostupnom prognostičkom materijalu, stoji u prognozi DHMZ-a.

IZVOR: index.hr