Početna Zanimljivosti Koja ulja i masti dobro čine organizmu, a koja su pogubna…

Koja ulja i masti dobro čine organizmu, a koja su pogubna…

1106
UDIO

ulja

Dobre masti su ključne za održavanje zdravlja srca i krvnih žila jer snižavaju razinu lošeg kolesterola i pozitivno utječu na funkciju mozga. Naše tijelo za dobro funkcioniranje svakako treba masnoće, koje mogu biti loše i dobre.

Loše masnoće (zasićene i transmasti) su sadržane u maslu, margarinu, prerađenoj i prženoj hrani, a povezuje ih se sa nastankom različitih kroničnih bolesti: kardiovaskularnih, depresije, Alzheimerove…

S druge strane dobre masnoće (mono i višestruko nezasićene) donose brojne koristi za zdravlje, a nalaze se u ribi kao što je losos i skuša, u biljnim uljima i orašastim plodovima…

Širok spektar je nužan

Poznato je da ljudi u Sredozemlju žive dulje, jer njihova prehrana sadrži puno dobrih masti, kao što su one u maslinovom ulju. Između ostalog, one su sastavni dio mijelinskih ovojnica u mozgu koje obavijaju svaku živčanu stanicu i brinu o brzom prijenosu živčanih signala

Važne su da bi vitamini topivi u mastima (A, D, E i K) mogli prelaziti iz crijeva u krv. Masti imaju značajan utjecaj na regulaciju spolnih hormona, a odgovorne su i za održavanje lijepe i zdrave kože.

Brojne studije pokazuju da moramo konzumirati širok spektar masti, a ne se samo usredotočiti na neke, budući da prevelik unos samo jedne vrste masti zdravlju više šteti nego koristi. Ako želimo iz različitih ulja dobiti najviše koristi, moramo znati na koji način se pojedina ulja koriste.

Evo junaka…

Sezamovo ulje – koristi se za kuhanje, prženje i začinjanje salate. Bogato je hranjivim tvarima, a svojim orijentalnim okusom obogaćuje svako jelo. Sadrži puno mononezasićenih masnoća, što smanjuje razinu lošeg kolesterola u krvi. Osim toga, bogato je vitaminima E, K i B6, te esencijalnim mineralima kao što su magnezij, bakar, kalcij, željezo i cink.

Avokadovo ulje – koristi se u kuhanju, prženju i kao preljev za salate, slično je maslinovom ulju i poznato je po bogatom sadržaju aktivnih sastojaka koji pomlađuju. Za razliku od maslinovog ulja, sadrži nešto manje zasićenih masti i blaži okus. Rafinirano ulje avokada zadržava svoju strukturu čak i pri visokim temperaturama, tako da je vrlo pogodnu za kuhanje. Nadalje, sadrži puno mononezasićenih masti koje snižavaju loš kolesterol.

Kokosovo ulje – koristi se u kuhanju, prženju i pečenju kolača. Često se ističe da ovo ulje ima pozitivan učinak na ljude s demencijom jer masti sadržane u djevičanskom kokosovom ulju jetra pretvara u ketone, koje mozak koristi kao izvor energije.

Činjenica je da je kokosovo ulje na sobnoj temperaturi u čvrstom obliku, a takva ulja sadrže mnogo zasićenih masti. No, u usporedbi s mastima životinjskog podrijetla, kokosovo ulje sadrži masti s kraćom molekularnom strukturom koju tijelo koristi kao izvor energije i ne transportira ih u stanice, kao što to radi sa masnoćama iz hrane životinjskog porijekla.

Kokosovo ulje je u usporedbi s maslinovim stabilnije, jer sadrži manje višestruko nezasićenih masti. Ako maslinovo ulje zagrijavamo na vrlo visokim temperaturama, ono oksidira i izgara.

Macadamia orahovo ulje – koristi se za kuhanje, pečenje u pećnici ili na roštilju, te za prženje i kao preljev za salate. Ulje australskih oraha nije pogodno za ljude koji su alergični na orahe. Ako ne spadate među njih, ovo se ulje preporuča jer je iznimno bogato antioksidansima, sadrži pet puta više vitamina E od maslinovog ulja.

Najbolja za začinjanje

Laneno ulje se koristi u salatama. Nemojte ga koristiti za kuhanje, jer se na visokim temperaturama užegne. Možete ga koristiti kao začin za salatu jer sadrži puno omega-3 masnih kiselina, ne tako visok kao u ribljem ulju, ali laneno ulje je najbolji biljni izvor esencijalnih masnih kiselina te je stoga izvrstan nadomjestak za vegane i vegetarijance. Polinezasićene omega masti u lanenom ulju liječe više od 50 različitih bolesti.

Konopljino ulje se koristi u kuhanju na niskim temperaturama i kao začin za salate. Hrana od kanabisa je zbog svoje ljekovitosti već stekla mnogo sljedbenika. Konopljino ulje je navodno jako dobar lijek za ekcem, astmu i artritis. Neka istraživanja sugeriraju da pomaže djeci s poremećajem hiperaktivnosti.

Konopljino ulje sadrži mnogo polinezasićenih masti i stoga je pogodno samo za kuhanje na niskim temperaturama, a preporuča da se koristiti kao začin za salatu, jer joj daje zanimljiv orašasti okus. Osim toga, sadrži najviše omega-6 i nešto omega-3 masnih kiselina.
izvor:SD