Početna Kaštela Čitajmo naglas 2015.

Čitajmo naglas 2015.

Jure Bošnjak, učenik 8. razreda OŠ prof. Filipa Lukasa i Maša Boban, učenica 4. razreda OŠ Ostrog, pobjednici su završnog natjecanja "Čitajmo naglas, čitajmo zajedno 2015.", koje je u organizaciji Gradske knjižnice Kaštela održano u petak, 06. studenog, u Muzejskom prostoru Podvorje, u Nadbiskupskoj palači u Kaštel Sućurcu.

1348
UDIO

Maša Boban i Jure Bošnjak najbolji u glasnom čitanju – “Čitajmo naglas 2015.“

Jure Bošnjak, učenik 8. razreda OŠ prof. Filipa Lukasa i Maša Boban, učenica 4. razreda OŠ Ostrog, pobjednici su završnog natjecanja “Čitajmo naglas, čitajmo zajedno 2015.”, koje je u organizaciji Gradske knjižnice Kaštela održano u petak, 06. studenog, u Muzejskom prostoru Podvorje, u Nadbiskupskoj palači u Kaštel Sućurcu.

Odluku o najboljima donijelo je četveročlano Povjerenstvo u sastavu: Radojka Hrgović – prof. hrv. jezika i književnosti u SŠ „Braća Radić“, Kristina Vrankulj – predstavnica Nakladničke kuće Mozaik knjiga, Kristina Cvetković, prof. hrv. jezika i književnosti i mr. sc. Zrinka Marović – pedagoginja  u DV Marjan Split.

Nakon prednatjecanja, koje je u suradnji s OŠ kneza Mislava, OŠ kneza Trpimira, OŠ Ostrog, OŠ prof. Filipa Lukasa i OŠ Bijaći provedeno u odjelima GKK, odabrano je po dvoje natjecatelja iz svake škole, i to u dvije kategorije – od 3. do 5. razreda i od 6. do 8. razreda.

Nakon uvodnih riječi potpore, deset najboljih mladih kaštelanskih čitatelja je pred Povjerenstvom, Pročelnicom za društvene djelatnosti te brojnom publikom, imalo priliku predstaviti književno djelo odabrano po vlastitom izboru, te iz istoga pročitati prozni ulomak. Povjerenstvo je ocjenjivalo: kreativnost uvodnog dijela, jasnoću i razgovijetnost, izražajnost u nastupu, primjerenost teksta uzrastu i sveukupni dojam.

– Svi ste bili izvrsni i Povjerenstvu je stvarno bilo teško donijeti odluku. U ime cijelog Povjerenstva vam svima iskreno čestitam i samo tako nastavite, jer je knjiga najpouzdaniji prijatelj svakog čovjeka. Kako smo večeras trebali odabrati samo dvoje najboljih, koji će na državnom natjecanju u Sisku 19. i 20. studenog predstavljati Splitsko-dalmatinsku županiju, Povjerenstvo je, nakon zbrojenih bodova, zaključilo kako su pobjednici: Maša Boban, u kategoriji od 3. do 5. razreda  i Jure Bošnjak u kategoriji od 6. do 8. razreda. Svima od srca čestitamo! – rekla je prof. Radojka Hrgović, koja je nazočne izvijestila o odluci Povjerenstva.
Pobjednicima su uručene knjige i priznanja za osvojeno 1. mjesto, dok su drugoplasiranim (Josipa Žunić, 5.r., OŠ kneza Trpimira i Ana Petra Lambaša, 7.r., OŠ kneza Mislava) i trećeplasiranim natjecateljima (Ana Mateljan, 4.r., OŠ Ostrog i Dea Šimat, 8.r., OŠ kneza Trpimira) dodijeljena priznanja za osvojeno 2. i 3. mjesto. Svim ostalim najboljim čitačima (Mihovil Lovrić, 5. r., OŠ kneza Mislava; Iva Matas, 3. r., OŠ Bijaći; Jagoda Sabljić, 5.r., OŠ prof. Filipa Lukasa; Lara Božić, 6.r., OŠ Ostrog; Vjeko Krtolačić, 7.r., OŠ Bijaći) dodijeljena su priznanja i obećanje ravnateljice GKK Renate Dobrić kako će se za sve njih pronaći mjesta za sudjelovanje u projektima i događanjima koja će uskoro biti organizirana u Gradskoj knjižnici Kaštela.

U zabavnom dijelu programa nastupili su učenici Škole stranih jezika Wotan, koji su razigranom izvedbom dva kratka igrokaza simpatičnih naslova “Juha od kamena”-“Stone soup” (Anton Arbunić, Petar Markota i Paula Voloder) i “Lijepa mišica”-“Pretty Ritty” (Ante Lisica, Ivan Zokić, Ante Voloder, Maroje Milišić, Magdalena Režić i Korina Erceg) oduševili sve nazočne, koji su ih nagradili velikim pljeskom.

Svoje pjevačko umijeće još jednom je iskazala i osmogodišnja Lana Rubelj, finalistica RTL-ove glazbene emisije „Zvjezdice“, koja je za izvedbu domaćih i stranih pjesama od svih nazočnih dobila veliki pljesak popraćen ovacijama, a nakon nastupa je svojim mladim obožavateljima podijelila i veliki broj potpisa.

Brojne nazočne roditelje, bake, djedove i sve ostale ljubitelje knjige i čitanja, kroz program je proveo Roko Kraljević, pobjednik natjecanja „Čitajmo naglas, čitajmo zajedno 2013.“.

Gradska knjižnica Kaštela uključila se i ove godine, kao jedina knjižnica u Splitsko-dalmatinskoj županiji, po treći put u natjecanje koje se provodi u cijeloj Hrvatskoj, a čiji su osnovni ciljevi: poticanje čitanja i čitanja naglas, razvoj čitalačkih navika te popularizacija knjige.

Zahvaljujemo i čestitamo svim učenicima koji su sudjelovali, kao i njihovim mentorima i školama, a najboljima – Maši i Juri – želimo puno uspjeha u Sisku na 3. nacionalnom natjecanju “Čitajmo naglas, čitajmo zajedno 2015.”!