Početna Kaštela U Dalmaciju stigla ciklona Oto: danas nigdje bez kišobrana

U Dalmaciju stigla ciklona Oto: danas nigdje bez kišobrana

705
UDIO

preuzmi (1)

Kako je i najavljeno, stigla je promjena vremena, a uvod u ciklonu Oto je oblačni petak i mjestimična kiša. Time je završio dugi period neuobičajeno toplih i sunčanih dana u studenom, a s ovom će ciklonom uz kišu pljuskove, jako jugo i lebić, stići i osjetno zahladnjenje.

Petak je, za razliku od prošlih dana, diljem Damacije donio temperature iznad 5 stupnjeva, najhladnije je i jutros bilo u Promini i u Hrvacama gdje je izmjereno 8 stupnjeva Celzijusovih, u obližnjem Sinju bilo je stupanj toplije, a ista je temperatura izmjerena u Biskom kod Trilja.

Sva ostala mjesta toplija su od 10 stupnjeva, u Kninu, Lovreću i Bilicama bilo je 11 stupnjeva, u Omišu i Pirovcu 12, u Šibeniku i Starom gradu 13, u Milni na Braču 13, u Solinu 14, na Dugom otoku 16, a najtoplije je jutros u uvali Lučice na Braču gdje je u 8 sati izmjereno 17 stupnjeva Celzijusovih.

Vrijeme će i u nastavku dana biti u znaku oblaka, kiše, a jugo će jačati pa će na moru trebati više opreza. Gdje god danas krenuli, trebat će pri ruci imati kišobran, više opreza u prometu, no zbog južine toplija odjeća još neko vrijeme neće trebati.

Isto vrijedi i za sutra kada se očekuje jako jugo, no na moru se očekuje i jaki lebić. Slično vrijeme, podsjetimo, bilo je prije točno dvije godine kada je s ciklonom Vedran djelove dalmatinske obale zahvatio jaki lebić. Tako je u kratko vrijeme more među ostalim preplavilo i veliki dio splitske Rive, znatne su štete zabilježene na makarskom području, a zbog vedlikih valova u prekidu je bio i pomorski promet. Razlika između ovogodišnjeg i tadašnjeg studenoga što je ta ciklona stigla nakon tri ciklone u tom mjesecu, a ova ciklona je prva u studenom, mjesecu koji nas je iznenadio toplinom.
izvor:SD