Početna Kaštela Bitka za Vukovar – glazbeno scenska predstava

Bitka za Vukovar – glazbeno scenska predstava

Damir Markuš, autor je knjige “58“ HOS u obrani Vukovara i Bogdanovaca u kojoj opisuje grupu od 58 Dragovoljaca HOS-a koji su samoinicijativno i dragovoljno došli braniti grad Vukovar.

1071
UDIO

h4

Promocija knjiga Damira Markuša – “58“ HOS u obrani Vukovara i Bogdanovaca i Damira Plavšića “Ne plači, moj dobri Anđele“ održati će se 21. studenog 2015.g. s početkom u 19:00 sati u K. Sućurcu, kino dvorana „Sveti Juraj“.

Autori su promociju svojih knjiga osmislili na potpuno drugačiji način od klasičnog promoviranja sa željom da se pobliže dočara emocija i teško ratno stanje kojem su osobno svjedočili u borbama i koncentracijskim logorima.

Predstava će uz nastupe KUD-a „Ante Zaninović“ i ženske klape „Neverin“ sadržavati i svjetlosne efekte u potpuno zamračenom prostoru, sa zvukovima sirena opće opasnosti, detonacije granata, urlika i laveža pasa.. Ulomke iz knjiga čitati će Marica Tadin i Marijana Vulas, čiji će se glasovi ispreplitati sa zvukovima i svjetlosnim efektima, i pratiti video sadržaj koji će se prikazivati na video zidu.

Navedene knjige imaju dokumentarnu vrijednost i donose informacije koje se po prvi puta otkrivaju javnosti. Knjige opisuju obranu najkrvavijeg dijela vukovarskog ratišta – Sajmište, presijecanje komunikacije Vukovar – Borovo, predaju Borova naselja i način preživljavanja u srpskim koncentracijskim logorima: Stajićevo kod Zrenjanina, Niš i Sremska Mitrovica. U knjigama se nalaze i izvorne ratne fotografije s prve crte obrane naselja Sajmište. Motiv za pisanje autorima bio je sjećanja na ratne događaje u borbi za Vukovar i obranu Domovine sačuvati od zaborava, osobito za mlađe naraštaje rođene nakon ratnih godina.

Damir Markuš, autor je knjige “58“ HOS u obrani Vukovara i Bogdanovaca u kojoj opisuje grupu od 58 Dragovoljaca HOS-a koji su samoinicijativno i dragovoljno došli braniti grad Vukovar. Odmah po dolasku zapovjednik obrane Vukovara raspoređuje ih na najkrvaviji i najteži dio vukovarskog ratišta – Sajmište. HOS-ovci su nadljudskim naporima branili navedenu liniju te jedan za drugim ginuli, jer za njih nije postojala riječ – povlačenje. Kada je postalo jasno da se Vukovar više ne može obraniti, a neprijateljske snage prodirale su prema centru grada, preživjeli HOS-ovci odlaze u proboj gdje se nastavlja njihova kalvarija jer nailaze na neprijateljske zasjede i minska polja… Predgovor knjizi napisali su prof. dr. Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno dokumentacijskog centra Domovinskog rata i povjesničar Tomislav Šulj.

Knjiga Damira Plavšića “Ne plači, moj dobri Anđele“ kroz deset kratkih priča opisuje ratne akcije na zapadnom dijelu Sajmišta, uništenje prvog tenka u gradu Vukovaru, presijecanje komunikacije Vukovar – Borovo, ratne akcije u Borovu naselju, predaju Borova naselja (20. studenoga) te preživljavanje i mučenja u srpskim koncentracijskim logorima. Knjiga je napisana u specifičnom književnom stilu poezije u prozi, a predgovore knjizi napisali su fra. Ante Perković, vukovarski fratar koji je također prošao pakao Vukovara i zatočeništvo u srpskom logoru Sremska Mitrovica te don Damir Stojić, studentski kapelan i svećenik u crkvi Sveta Mati Slobode.

Ulaz je besplatan za sve zainteresirane posjetitelje.

Slike generalne probe:

h3 h2 h1