Početna Hrvatska Kod Zadra pronađeno potopljeno naselje

Kod Zadra pronađeno potopljeno naselje

Riječ je o bogatim arheološkim ostacima koji su pripadali prapovijesnom naselju s lukom. “Ovo nije potopljeni grad. Termin ‘grad’ nastao je tek u doba Antike, a ovo je naselje postojalo mnogo ranije. Riječ je o naselju ili luci, a vjerojatno je u pitanju oboje”, kaže voditelj istraživanja dr. Mato Ilkić s Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru.

1018
UDIO

ron

U podmorju pored Zadra pronađeno je iznimno značajno arheološko otkriće. Riječ je o jednom od najvažnijih prapovijesnih podmorskih lokaliteta u Hrvatskoj, koji se sastoji od naselja i pripadajuće luke. Ovo je jedini podmorski arheološki lokalitet uz obalu sjeverne Dalmacije koji je očuvan i prebogat nalazima iz prapovijesti.

Djelatnici Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru objavili su da je potopljeno naselje koje je prošle godine pronađeno u podmorju Pašmanskog kanala staro čak tri i pol tisuće godina. Ovo otkriće od iznimne je važnosti jer naselje datira u srednje brončano doba, o kojem se dosad na prostoru sjeverne Dalmacije nije ništa znalo.
Riječ je o bogatim arheološkim ostacima koji su pripadali prapovijesnom naselju s lukom.
“Ovo nije potopljeni grad. Termin ‘grad’ nastao je tek u doba Antike, a ovo je naselje postojalo mnogo ranije. Riječ je o naselju ili luci, a vjerojatno je u pitanju oboje”, kaže voditelj istraživanja dr. Mato Ilkić s Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru.

IZVOR: net.hr