Početna Hrvatska Hrvatska u obruču minusa

Hrvatska u obruču minusa

1471
UDIO

led

Na najvišem biokovskom vrhu Svetom Juri u subotu ujutro izmjereno je minus 23,1 Celzijevih stupnjeva, najniža temperatura u Hrvatskoj.

Prema podacima DHMZ-a, na Zavižanu je u 7 sati bilo -20, u Karlovcu -18, u Ogulinu i na sljemenskoj Puntijarki -17, dok je -15 stupnjeva izmjereno u Delnicama, Kopačkom ritu, Slunju i Vinkovcima. U Brestovcu, Gradištu kod Županje, Hrvatskoj Kostajnici, Osijeku, Pargu pored Čabra i Vukovaru bilo je -14, dok je -13 bilo u Crnom Lugu (NP Risnjak), Đakovu i Plitvičkim jezerima.

Prema podacima DHMZ-a, -12 stupnjeva izmjereno je u Gospiću, Kutjevu, Lipiku i Slavonskom Brodu, -11 bilo je u Bilogori, Daruvaru, Goricama kod Nove Gradiške, Imotskom, Krapini, Otočcu, Požegi, Sisku, Slatini, Varaždinu, Virovitici i Zagrebu, -10 stupnjeva bilo je u Bednji, Bjelovaru, Čakovcu, Koprivnici, Križevcima, Kutini i Sinju.

U Šibeniku i Splitu bilo je -7 °C, u Dubrovniku -4,7 °C, Makarskoj -4,9 °C…

Minusi su zabilježeni u na svim ostalim mjernim postajama.

I na Palagruži je u 7 sati bilo -1 stupanj, a najviša temperatura izmjerena je na svjetioniku Porer, u relativnoj blizini Pule, iznosila je -0.9 stupnjeva.

Zbog Luce otkazali let iz Dubrovnika

Olujna i orkanska bura koju je donijela ciklona Luce i u subotu nastavlja stvarati probleme u zračnom i cestovnom prometu na širem dubrovačkom području, dok je pomorski promet zasada normalan.

Otkazan je jutarnji let iz Zračne luke Dubrovnik za Zagreb, pa su putnici autobusima prevezeni u Split, odakle su nastavili svoje putovanje zrakoplovom, a popodnevni dolasci i odlasci ovise o vremenskim prilikama.  Meteoalarm je izdao crveno upozorenje zbog niskih temperatura zraka, kao i udara vjetra.

Bura se ne smiruje kod Makarske

Na Makarskom primorju nastavljeno je hladno i vjetrovito vrijeme, bura se ne smiruje i puše brzinom od 90-ak, a na udare orkanskom brzinom i do 135 kilometara na sat.

I dalje je u prekidu trajektni promet na liniji Sumartin-Makarska, a ne plovi ni trajekt na liniji Drvenik-Sućuraj na otoku Hvaru, informacija je Gradskog centra Osejava. U Makarskoj je jutros izmjereno minus 8 Celzija.

Vozačima koji se kreču državnom cestom D8 preporuča se opreznija vožnja kod svetišta Vepric nedaleko Makarske, kod Baškog Polja, na prijevoju Dupci nedaleko Brela, kao i na brzoj cesti od Baškog Polja do južnog portala tunela Sveti Ilija u Bastu, zbog mogućih jačih bočnih udara vjetra.

Jak vjetar zatvara ceste i usporava promet

HAK javlja i da je autocesta A1 između Svetog Roka i Posedarja otvorena za osobna vozila, dok ostala voze obilazno državnim cestama Gračac-Obrovac-Karin. Zbog loših vremenskih uvjeta za sav su promet zatvoreni Paški most, most dr. Franja Tuđmana u Dubrovniku i državne ceste DC54 Maslenica-Zaton Obrovački i DC218 Dobroselo-Mazin-Bruvno.

Zatvorena je dionica brze ceste Orehovica-Šmrika (A7) između čvorova Sveti Kuzam i Draga u oba smjera, zbog puknuća žice dalekovoda. Obilazak je državnom cestom preko Kukuljanova (DC40).

Na brzoj cesti Solin-Klis (DC1) te na dionici Jadranske magistrale (DC8) Dubci-Makarska zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle (I. skupina vozila), a između Karlobaga i Svete Marije Magdalene dodatno je zabrana za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

Jak vjetar usporava promet na autocesti A6 Rijeka-Zagreb između čvora Kikovica i tunela Tuhobić, na A1 između tunela Mala Kapela i čvora Perušić te čvorova Zadar 2 i Karamatići kao i na riječkoj obilaznici na mostu Rječina.

Zimski su uvjeti na većini državnih cesta u Lici, podno Velebita i na krajnjem jugu puše jaka do olujna bura, povremeno sa orkanskim udarima. Zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, te da na put ne kreću bez zimske opreme.