Početna Hrvatska Ujutro se pozivaju na prigovor savjesti, navečer rade ilegalne pobačaje, a bolnica...

Ujutro se pozivaju na prigovor savjesti, navečer rade ilegalne pobačaje, a bolnica materijal naplaćuje HZZO-u

1469
UDIO

Novi list piše o otkriću koje u mnogočemu podsjeća na film “Ljudožder vegetarijanac”. Riječ je o liječnicima koji se ujutro pozivaju na prigovor savjesti, a u večernjim satima rade ilegalne abortuse i za to ženama uzimaju po nekoliko tisuća kuna.

Osim toga, navode, večernji dolazak žena administrativno se vodi kao komplikacija – krvarenje, bolovi, kiretaža – pa će bolnica sav potrošeni materijal naplatiti Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje, odnosno poreznim obveznicima, piše Novi list.
Tako taj abortus niti ne ulazi u evidenciju, a osim toga bolnica ne naplaćuje zahtjev od žene, čime gubi tisuću do dvije tisuće kuna.

Ginekolog Dubravko Lepušić navodi kako vjeruje da je takvih liječnika s prizivom savjesti, koji zarađuju na ovakav način, vrlo malo. No, kaže i da je stopa pobačaja u Hrvatskoj “nerealno niska”, što potvrđuje i Svjetska zdravstvena organizacija. Hrvatska ima 76 na tisuću rođenih, dok Češka ima 199, Njemačka 139, Mađarska 356, a Slovenija 195.

Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI), pak, navodi da je su i oni došli do takvih informacija kroz razgovore s liječnicima i pacijenticama. Navode da je praksa češća u manjim sredinama, u kojima ginekolozi ne žele raditi abortuse.

Zbroj abortusa na zahtjev i spontanih pobačaja, odnosno onih napravljenih zbog komplikacija, gotovo se nije mijenjao od 1990. godine do danas, samo je njihov omjer preokrenut. Od 1997. do danas udio abortusa zbog abnormalnosti povećan je s 15 na 48 posto. Najviše pobačaja na zahtjev radi se u Istarskoj županiji, a najmanje u Brodsko-posavskoj.

preuzeto sa dalmacijanews.hr