Početna Hrvatska Ministar – Građani neće osjetiti ovo poskupljenje struje

Ministar – Građani neće osjetiti ovo poskupljenje struje

Nakon što je najavio povećanje naknade za poticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije, danas je pojasnio kako cijenu neće platiti građani... Pročitajte više na: http://www.24sata.hr/news/slaven-dobrovic-gra-ani-nece-osjetiti-ovo-poskupljenje-struje-511678 - 24sata.hr

1345
UDIO

Ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović izjavio je u srijedu kako će doći do povećanja naknade za obnovljive izvore energije (OIE), ali kako građanima cijena električne energije ne bi trebala rasti u odnosu na prošlu godinu, jer je poreznom reformom snižen PDV na isporuku struje krajnjim potrošačima.

“Morate znati da je PDV za građane pao s 25 na 13 posto i to daje prostor da ukupnog povećanja cijene struje u odnosu na dvanaesti mjesec neće biti. Radi se o povećanju u ovom dijelu koji se tiče naknade za obnovljive izvore energije i za one koji su u sustavu PDV-a će biti određenog povećanje cijene, a ovisno o modelu radi se o 4, 5, 6 posto, vidjet ćemo. Dakle, građani neće doživjeti poskupljenje struje u odnosu na lanjsku godinu”, izjavio je Dobrović uoči konferencije “Central & Eastern European Gas Conference” u organizaciji Energy Delta Instituta.

Na upit za koliko će se povećati naknada za OIE, Dobrović je odgovorio kako ima više modela, da se o njima još raspravlja te da će odluka biti donesena vrlo brzo.

Za građane “neće doći do povećanja cijene struje računajući ovaj efekt PDV-a”, ponovio je ministar na opetovane novinarske upite.

Čikotić: Imamo niz mjera, spriječit ćemo poskupljenje struje

I Ante Čikotić, državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, potvrdio je da građanima neće poskupjeti električna energija u odnosu na 2016. godinu.

– Pripremili smo niz paketa mjera kako bi spriječili poksupljenje struje. Činimo sve da se to ne prelomio preko leđa građana, napravili smo više modela. Naslijedili smo odluke bivše vlade iz 2013. i 2014. gdje se enormnim povećanjem ugovora za obnovljive izvore energije povećale potrebe za njihovim sufinanciranjem. Ova Vlada jest za poticanje obnovljivih izvora, ali ne na račun građana i industrije.

Dobrović: Očekujemo dobre vijesti oko LNG terminala

Za samu konferenciju, kojoj novinari nisu mogli prisustvovati, kazao kako je to važan događaj na kojem su se okupili svi važni igrači u plinskom sektoru, koji je posebno važan za Hrvatsku.

“Mi smo u očekivanju dobrih vijesti oko financiranja LNG terminala koji predstavlja snažan korak naprijed u smislu osiguravanja sigurnosti opskrbe plinom, izlazak na tržište, stvaranje snažnih interkonekcija sa svim susjedima i pozicioniranje Hrvatske kao važne točke na karti EU”, rekao je te je istaknuo da bi LNG terminal mogao biti u funkciji već 2019. godine.

Taj je projekt, ističe ministar Dobrović, posebno važan zbog “sigurnosti opskrbe za naše građane da ne bismo došli u situaciju za vrijeme jačih hladnoća, kao što je to bio slučaj sada u siječnju, da se zbog nedostatka plina desi šok na tržištu”. “To se nije desilo ovih dana, međutim jačanjem ovih interkonekcija, stvaranjem novih izvora plina na našem tržištu će se u svakom slučaju stvoriti bolje prilike”, kazao je.

Jedan od najavljenih sudionika konferencije je i predstavnik američkog State Departmenta pa je novinare zanimalo znači li to da Hrvatska i dalje ima podršku SAD-a za provedbu projekta LNG terminala, odnosno može li se očekivati da će i nova američka administracija biti jednako predana podršci LNG-u kao i prijašnje.

“Mislim da oni gledaju s odobravanjem na ovaj projekt, dakle jačanje dobavnog pravca, a vjerojatno će i oni biti zainteresirani za isporuku plina”, odgovorio je Dobrović, ističući da oko ovog projekta postoji opći konsenzus, jer ga i Europska komisija “vidi kao važno središte za opskrbu”.

Osvrnuo se i na prošlog tjedna predložene izmjene Zakona o tržištu plina, koje predviđaju da od 1. travnja ove godine dođe do deregulacije tržišta plina te da se, uz ostalo, domaćim proizvođačima omogući da plin prodaju i na međunarodnom tržištu. Dobrović je kazao da ostaje za vidjeti kakve će promjene donijeti tržište, ali da je Hrvatska bila obvezna “smanjiti reguliranost cijene i zaštitu potrošača” te da se vjerojatno može očekivati “nekakva promjena cijene, ali to ćemo vidjeti kada dođe vrijeme”.

Na novinarski upit o tome razgovara li se već s mađarskim MOL-om oko vrijednosti udjela u Ini koji Hrvatska želi preuzeti, pak, samo je kratko odgovorio: “Pripremamo se za razgovore”.

IZVOR: 24sata.hr