Početna Hrvatska Zeleni Dalmacije: “Lećevica je ekonomski štetan projekt za okoliš i za zajednicu,...

Zeleni Dalmacije: “Lećevica je ekonomski štetan projekt za okoliš i za zajednicu, splitski otpad treba zbrinjavati u Splitu”

1835
UDIO

U ime Zelenih Dalmacije, oglasio se Lovro Rumora na temu otpada, odnosno kako ističu u priopćenju “Zeleni misle kako treba hitno dodijeliti ekološku rentu ugroženom stanovništvu oko Karepovca”.

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

– Zeleni Dalmacije polaze od ekološke zakonitosti kako otpad treba zbrinjavati na mjestu nastanka. Splitski otpad treba zbrinjavati u Splitu kao i drugi gradovi i općine. Zbrinjavanje ne znači samo postavljane kontejnera za odvojeni otpad nego izgradnja cjelovitog sustava gdje se iz otpada izvlače sekundarne sirovine poput metala i drugih vrijednih sastojaka. Split je trebao odavno krenuti sa izradom postrojenja za prepadu nerazvrstanog otpada tz MBO, izradu anaerobnog kompostnog postrojenja i kvalitetan sustav odvojenog prikupljanja. Poslije tog trebalo je krenuti u edukaciju mladih i građanstva. Kao što se pokazuje danas imamo veliki problem sa otpadom ponajviše s razvrstanim otpadom koji je velikim dijelom onečišćen mješovitim otpadom. Stvorili smo štetne emisije na Karepovcu, izbjegli sanaciju nenamjenskim trošenjem sredstava građanki i građana. Možemo li izdržati ovaj pritisak na naše odlagalište dovođenje otpada drugih gradova i općina u nedogled? Političari misle kao bi izgradnja u Lećevici bila jedino rješenje. Imamo i novac ..kredite. Bojimo se da je Lećevica još daleko a štetni ugovori sa susjednim gradovima i općinama na snazi.
Zeleni misle kako treba hitno dodijeliti ekološku rentu ugroženom stanovništvu oko Karepovca

Vidimo kako je lečevački projekt stvorio problem Splitu. Zeleni drže kako treba zaustaviti ovaj proces donošenja tuđeg otpada na naše odlagalište i kako se treba raskinuti štetan ugovor i pokrenuti nova brža rješenja jer ne može se u nedogled održati ovo stanje.

To je alarmantno stanje! Napadi na ministra Dobrovića su konstrukti gdje se pokušava sakriti vlastita neodgovornost.

HDZ sa svojim koalicijskim partnerima odgovoran je za stanje koje imamo danas. Bivši župan Sanader dvojio je o projektu pogotovo kad je išao u paketu sa suspaljivanje otpada u Cemexu .Ni SDP s koalicijom nije učinio ništa dok je bio na vlasti u Hrvatskoj.

Projekt Kladnjice i dalje je pokrpan nestručan dokument. Ono što se izbjeglo jest nova stručna studija utjecaja na okoliš s novim pozicijama odlagališta ( Split i druga mjesta) što je namjerno izbjegnuto u staroj studiji. Tvrdoglavo se pokušava nametnuti Lećevica i pseudostudijama koje su nedavno odrađene imaju za cilj fingiranja studije utjecaja. Sasvim je svejedno mikrozoniranje koje će par dana prije ili kasnije onečistiti rijeku Jadro u slučaju akcidenta a ljude ostaviti u šoku.

To je ekonomski štetan projekt za okoliš i za zajednicu. Preskupi projekt koji će donijeti u konačnici samo veće račune svima u Splitu i županiji – stoji u priopćenju koje potpisuje predsjednik Zeleni Dalmacije, Lovro Rumora.

preuzeto sa dalmacijanews.hr