Početna Kaštela Nagrađeni najuspješniji sudionici „Kaštelanskih štorija 2017.“

Nagrađeni najuspješniji sudionici „Kaštelanskih štorija 2017.“

1545
UDIO


Gradska knjižnica Kaštela dodijelila je u petak 03. ožujka u prepunoj dvorani dvorca Vitturi u Kaštel Lukšiću nagrade autorima najboljih literarnih i likovnih radova koji su pristigli na Natječaj „Kaštelanske štorije 2017.”, kojega je Knjižnica ove godine raspisala po treći put u povodu Dana grada Kaštela. Kaštela su se i ove godine pokazala kao iznimno nadahnuće brojnim autorima svih generacija iz cijele Hrvatske, koji su na Natječaj poslali 53 literarna rada i 90 likovnih radova.

Leo Kovač i Marin Pelaić, Mario Klaić i Dragan Kovač kao autori najboljih literarnih uradaka u kategoriji „autori iz Kaštela“ te Ivo Kličinović (Postira) i Stella Matulić (Split) kao autori najboljih likovnih uradaka osvojili su nagrade pokrovitelja Natječaja – Zračne luke Split (poklon bonove) te Aleksandar Kostjuk (Koprivnica), Barbara Rajković (Krnica) i Anita Martinac (Mostar) u  kategoriji „autori koji nisu iz Kaštela“ osvojili su nagrade pokrovitelja Natječaja – Hotela “Kastel” iz Kaštel Lukšića i Apartmana “Marijeta” iz Kaštel Sućurca (Vikend u Kaštilima za dvoje). U kategoriji literarni radovi pohvaljeni su radovi: Nađana Dumanića, Ane Pisac, Jadranke Varga (Zagreb) i Monike Peran, učenice O. Š. dr. Ante Starčevića iz Zagreba (mentorica Dubravka Rovičanac).

Nakladnička kuća “Neretva” iz Zagreba je kao pokrovitelj Natječaja svojim vrijednim izdanjima nagradila dječje vrtiće i osnovne škole u kategoriji “najbolji likovni skupni i pojedinačni radovi na temu Kaštela”. U kategoriji „osnovna škola“ nagrađeni su: učenici 2. D razreda O. Š. Retkovec iz Zagreba s mentoricom Karmen Jurčević, učenici 1. B razreda O. Š. Orosavlje iz Orosavlja s mentoricom/učiteljicom savjetnicom Ankicom Šuk, učenici 3. C razreda O. Š. Ostrog iz Kaštel Lukšića s mentoricom Rankom Tomaš te učenik 3. B razreda O. Š. Bijaći iz K. Novog David Bartol Bartulović s mentoricom Terezijom Zokić.

U kategoriji “dječji vrtići” nagrađeni su: D. V. Zvončić (Gola) za rad “Mostovi spajaju Podravce i Kaštelane” s mentoricom Antonijom Novak i D. V. Trešnjica (Kaštel Lukšić) s mentoricom Smiljom Grgurević te Stipe Bilić iz D. V. Maginja (K. Sućurac) s mentoricom Gitom Matulić, Luka Radović iz D. V. Neven (K. Sućurac) s mentoricama Sani Borča i Vesna Ponjarac te Luka Savin iz D. V. Trešnjica (K. Lukšić) s mentoricama Senijom Udovičić i Ivankom Sunara, dok je pohvaljen likovni rad Likovne skupne O. Š. kneza Mislava predvođene prof. Rudijem Milatom.

Svi likovni radovi pristigli na natječaj izloženi su u dvorani dvorca Vitturi, dok će svi nagrađeni literarni radovi i radovi odabrani od strane Povjerenstva biti tiskani u zborniku „Kaštelanske štorije“.

Nakon uvodne riječi ravnateljice GKK Renate Dobrić, koja je istaknula kako “Natječaj svake godine postaje sve uspješniji jer se u istoga svake godine uključuje sve više autora iz cijele Hrvatske, koji nakon proučavanja kaštelanske kulturne i povijesne baštine stvaraju iznimno uspješne literarne i likovne radove inspirirane Kaštelima“, nazočnima se obratio dogradonačelnik Grada Kaštela gosp. Zoran Bonacin, koji je pozdravivši sve nazočne posebne pozdrave dobrodošlice uputio gostima iz D. V. Zvončić iz Gole – ravnateljici Snježani Tišljarić i mentorici Antoniji Novak i ravnatelju O. Š. Retkovec iz Zagreba gosp. Jaki Šukeru, koji su osobno došli preuzeti nagrade i upoznati se s Kaštelima i organizatorima natječaja “Kaštelanske štorije”.

-Presretna sam što smo večeras ovdje s vama u prekrasnim Kaštelima. Zahvaljujem dragom Bogu što nas je povezao putem likovnog rada “Mostovi povezuju Podravce i Kaštelane” kojega su nacrtala djeca iz Gole. Imam osjećaj kao da u Kaštela nisam došla prvi put i već se među vama osjećam kao kod kuće. – oduševljeno je rekla ravnateljica D. V. Zvončić iz Gole Snježana Tišljarić, na što je ravnateljica GKK istaknula kako već naslućuje kako će ovo biti početak izvrsne suradnje između Kaštela i Podravine.

Nazočnima se s nekoliko riječi obratio i ravnatelj O. Š. Retkovec iz Zagreba – gosp. Jako Lončar, koji je istaknuo kako je presretan što je mogao i osobno doći u Kaštela preuzeti nagradu, jer je ovo druga godina za redom kako razred predvođen učiteljicom Karmen Jurčević osvaja nagradu za likovni skupni rad na temu Kaštela.

Za veselo i radosno raspoloženje u prepunoj dvorani dvorca Vitturi, koja je bila pretijesna za primiti sve zainteresirane posjetitelje pobrinula su se djeca iz D. V. Maginja koja su pod vodstvom tete Gite Matulić kazivala pjesmu autora Ive Cvitića „Lipa je domaja naša“, Ana Lisica, učenica O. Š. kneza Mislava koja je kazivala svoju pjesmu “Sućurac”, učenica 5. A razreda O. Š. Bijaći Klara Ralević koja je kazivala pjesmu “Mala je pljunuta baba”, Ante Šećer iz KUD-a Karol Wojtyla koji je kazivao pjesmu “Njok” i Lana Rubelj, finalistica RTL-ove glazbene emisije “Zvjezdice”, koja je sve nazočne oduševila izvedbom pjesme “Zamlja dide mog”. Program je vodio Roko Kraljević, učenik O. Š. Bijaći.

-Natječaj je u potpunosti opravdao očekivanja, jer su se u istoga uključili brojni autori iz cijele Hrvatske, koji su na temelju proučavanja kaštelanske kulturne i povijesne baštine – od Trpimirove povelje, kaštelanskih starohrvatskih crkvica, legende o Miljenku i Dobrili, hrasta medunca u Kaštel Gomilici po kojim se prema legendi odmarao kralj Zvonimir, pa sve do Biblijskog vrta i Svetišta Gospe Stomorije, Svetišta Čudotvorne Gospe na Hladi u Kaštel Sućurcu, drevnog Putalja i Bijaća – s velikim nadahnućem stvorili kvalitetne literarne i likovne uratke o Kaštelima. Nadam se kako će autori koji nisu iz Kaštela, a koje su pokrovitelji Natječaja nagradili „Vikendom u Kaštilima za dvoje“ nakon boravka u našim Kaštilima nastaviti stvarati nadahnuti Kaštelima kao kolijevkom hrvatske državnosti i kao prekrasnim mjestom za odmor. -istaknula je ravnateljica Renata Dobrić u završnoj riječi, zahvalivši istom prilikom svim pokroviteljima, autorima i sudionicima, kao i svima ostalima koji su na bilo kakav način sudjelovali u „Kaštelanskim štorijama 2017.“.

Večer je završila humanom gestom Ive Kličinovića iz Postira, autora nagrađenog likovnog rada “Kaštel Gomilica”, koji je osvojeni poklon bon odlučio darovati potrebitoj obitelji iz Kaštela, te zajedničkom pjesmom svih nazočnih, fotografiranjem i razgledavanjem izložbe likovnih radova, koju će svi zainteresirani moći razgledati i sljedećeg tjedna.

Pokrovitelji Natječaja su: Zračna luka Split, Turistička zajednica grada Kaštela, Hotel Kastel – Kaštel Lukšić, Apartmani Marijeta – Kaštel Sućurac i Nakladnička kuća Neretva – Zagreb.