Početna Kaštela Voda je svugdje za piće, kakva je uvijek i bila!

Voda je svugdje za piće, kakva je uvijek i bila!

2364
UDIO

 


Prvo najnovije informacije – uzorkovanjem vode u subotu, rezultati analize vodoopskrbnog sustava pokazali su da je vrijednost parametra “Mutnoća” ostao povišen samo na dijelovima područja za koja je zadužen “Vodovod i kanalizacija”. Za gradove Kaštela i Trogir te općinu Klis i dalje vrijedi, kako doznajemo od Danijele Pranić iz ViK-a, “preporuka prokuhavanja vode sukladno uputi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo u Splitu”. Za Split i ostale lokacije, stanje sa zamućenosti vode je došlo u normalnu te nema nikakvog posebnog upozorenja…

O čemu je zapravo bila riječ svih ovih dana? Raspitali smo se i u ViK-u, ali i od odgovornih u NZJZ – zaključak je prilično jednostavan, svi su postupali prema propisima i u zakonskim okvirima, ali prilično formalno pa je tako došlo do određene panike te naslova u medijima “voda nije za piće”. Što jednostavno nije istina, kako danas tako ni sve ove dane, potvrdila nam je to ravnateljica NZJZ mr.sc. Jasna Ninčević.

– Cijelo vrijeme se provodi uzorkovanje vode, a voda je cijelo ovo vrijeme bila za piće – svi parametri, mikrobiološki i kemijski, bili su uredni! Kako je parametar “Mutnoća” u jednom trenutku znao biti i 15 do 20, što je znatno više od dozvoljenih 4, mi smo postupali kako nalaže Pravilnik i upozorili građanstvo. Danas je stanje bolje, na izvoru Jadra parametar “Mutnoće” je ispod 4, a na ovim lokacijama gdje je još povišen pretpostavljamo da je došlo do sporijeg pražnjenja vodosprema u kojima je zaostala “mutna” voda… – kazala nam je ravnateljica NZJZ Jasna Ninčević.

Sličnu poruku šalju i iz Vodovoda i kanalizacije, koji posljednjih dana vrijedno prenose upozorenja iz NZJZ-a i obavještavaju građane o stanju u vodoopskrbi. Nije bio najsretniji Drago Davidović, relativno “friški” direktor ViK-a (unatrag dva mjeseca je došao na tu poziciju, ranije je bio savjetnik gradonačelnika za projekte), kad smo nedavno konstatirali da iz ViK-a pretjeruju s upozorenjima. Kako su danima mjerene povišene vrijednosti “Mutnoće”, Davidović je pokrenuo sve odgovorne unutar Vodovoda na rješavanju problema zamućenosti čime bi se ubrzo ovakve situacije mogle smatrati prošlošću, a voda “iz špine” doista prvoklasnom.

– Došlo je isključivo do povećanja parametra “Mutnoće” propisanih Pravilnikom, a nakon zaprimanja službene potvrde od NZJZ, ViK je uredno ispunio svoju zakonsku obavezu i po primitku Upute obavijestio potrošače o preporuci prokuhavanja vode prije konzumacije. Preporuka se posebno odnosi na djecu, starije i imunokompromitirane osobe. – kaže nam Danijela Pranić, glasnogovornica ViK-a, koja posljednjih dana (pa i mjeseci, sjetimo se problema sa zaleđenim cjevovodima) s cijelom gradskom tvrtkom radi gotovo u danonoćnom ritmu.

Odgovorila je i na naše upite o ostalim mikrobiološkim pokazateljima – u subotu su samo na nekoliko uzoraka pronađene vrijednosti koje “debelo” zadovoljavaju Pravilnik, dok je u ostalim uzorcima koji su se obradili “unutar internog monitoringa broj kolonija na 22 °C i °37 bio – nula”! Tako je bilo i proteklih dana, voda za piće je s aspekta mikrobioloških pokazatelja u istaknutim uzorcima bila sanitarno ispravna. No, to ujedno ne znači da su iz ViK-a mogli zanemariti povećanje parametra “Mutnoće”, koji je znatno iskakao iz vrijednosti dozvoljenih “Pravilnikom o parametrima sukladnosti i metodama analize vode za ljudsku potrošnju NN 125/13 te Direktivi Vijeća 1988/83/EZ”.

– Kada nastupi situacija da se vrijednost parametra “Mutnoća” poveća iznad 4 NTU, NZJZ te pravna osoba koja vrši isporuku vodne usluge dužni su obavijestiti potrošače te im dati odgovarajuću preporuku. – naglasila je Pranić.
izvor:dalmacijanews.hr