Početna Hrvatska Cestarina od Zagreba do Splita zimi 181 kunu, a ljeti 199 kuna

Cestarina od Zagreba do Splita zimi 181 kunu, a ljeti 199 kuna

2027
UDIO

Od 3. travnja cijena cestarina na autocestama kojima upravljaju Hrvatske autoceste bit će povećana pet posto kako bi se uskladila s cijenom cestarine Autoceste Rijeka – Zagreb. To je bio jedan od uvjeta Svjetske banke za kreditni aranžman za refinanciranje kreditnih obveza hrvatskih cestarskih tvrtki, kako bi se povećali njihovi prihodi. Kad sec cijena cestarine povisi za pet posto na HAC-ovim autocestama, vožnja od Zagreba do Splita, umjesto dosadašnje 174 kune za osobna vozila, koštat će 181 kunu, odnosno sedam kuna više.

To je povećanje manje od pet posto jer se na jednom dijelu poklapaju Dalmatina i autocesta Rijeka – Zagreb. Naime, od Zagreba do Bosiljeva na snazi je cjenik ARZ-a koji se neće mijenjati pa će tako na A1 cestarina biti povećana za pet posto samo od Bosiljeva prema Pločama i obratno. Cestarina za osobna vozila od Bosiljeva do Dugopolja sad stoji 144 kune, a s povećanjem od pet posto ona će iznositi 151 kunu. Prema novom cjeniku HAC-a, cestarina od, primjerice, Zagreba do Lipovca umjesto dosadašnje 122 kune koštat će 128 kuna, dok će od Zagreba do Goričana umjesto sadašnje 42 kune cestarina za I. kategoriju vozila biti 44 kune. Cijena cestarine od Rijeke do Zagreba ostat će ista pa će za osobna vozila i nakon 3. travnja iznositi 70 kuna.

Osim toga, uvodi se i ljetna tarifa cestarine koja će biti 10 posto viša u odnosu na zimsku, a primjenjivat će se od 1. srpnja do 30. rujna. Tako će, primjerice, ljeti vožnja od Zagreba do Splita za osobna vozila autocestom koštati 199 kuna, dok će od Zagreba do Rijeke ljetna cestarina za osobna vozila koštati 77 kuna. Popusti za ENC zasad ostaju na snazi, no i oni će se postupno smanjivati od ljeta 2018. godine.

preuzeto sa vecernji.hr