Početna Hrvatska Kako rade klima uređaji i koji su se pokazali najboljima

Kako rade klima uređaji i koji su se pokazali najboljima

5277
UDIO

Klima uređaj odstranjuje toplinu iz zraka u kući tako što je provodi izvan prostorija. Klima uređaj to može, jer koristi fizikalni zakon po kojem se toplina miče na mjesta s nižom temperaturom.

Toplina iz kuće prenosi se na hladilo koje ju prenosi onda izvan prostorije. Topli zrak propuhuje se preko isparivača koji obično sadržava hladni freon, koji preuzima toplinu, čime se zrak hladi. Topli freon, sada u plinovitom stanju, izbacuje se izvan prostorije.
Da bi se topli plin izbacio u topli vanjski prostor potrebno mu je povećati temperaturu što se čini kompresijom. Tlak i temperatura plina rastu i sada je moguće transferirati toplinu freona van prostorije. U ovom procesu temperatura freona se smanjuje, on se dekompresira što dodatno smanjuje temperaturu i freon ponovo može preuzeti toplinu zraka unutar prostorije. Postupak se onda ponavlja.

Vrste klima uređaja

– Split sustav
Split klima uređaji sastoje se od dvije odvojene jedinice. Unutarnje koja se vješa na zid prostorije koja se želi klimatizirati, te vanjske koja služi za izbacivanje topline van prostorije. Međusobno jedinice su spojene plinskim i elegtričnim instalacijama. Dolaze u više oblika:

– Mono
Jedna unutarnja i vanjska jedinica

– Multi
Jedna vanjska i dvije ili više unutarnjih jedinica

– Inverter
Poseban klima sustav koji postiže željenu temperaturu u kraćem vremenu. Ova vrsta klima uređaja ima više razina snage hlađenja/grijanja, za razliku od običnih klima uređaja. Da bi postigao željenu temperaturu, klima koristi najveću snagu hlađenja. Kada se temperatura postigne, potrebna je mala snaga za njeno održavanje. Ovakav način funkcioniranja štedi vrijeme i energiju potrebnu za klimatiziranje.

Najpovoljnije cijene klima uređaja pogledajte tu : Parchy CO. klimatizacija

Mobilni
Klima uređaji kojima unutrašnja jedinica nije pričvršćena već ostaje mobilna. Veza sa vanjskom jedinicom postiže se putem cijevi.

Podno-stropni split sustavi
Razlikuju se od zidnih po tome što se pričvršćuju na strop ili pod sobe.

Kazetni
Unutrašnja i vanjska jedinica nalaze se u istom kučištu. Ugrađuju se u spuštene stropove.

Prozorski
Kao i kazetni, samo se montiraju na prozor.

Kanalni klima uređaj
Služi za ugradnju u poslovne prostore, hotele, banke. Glavna razlika je ta što osigurava ravnomjernu raspršenost ohlađenog zraka, koji se distribuira kroz sustav ugradjen u strop ili zid. Znači, zrak se ne ispuhuje na fiksnom mjestu (kroz unutrašnju jedinicu) već kroz sustav koji obuhvaća cijeli prostor. To osigurava ravnomjernu distribuciju topline u prostoru.

Održavanje

Uglavnom održavanje klima uređaja treba prepustiti stručnoj osobi. Sve što je vezano uz isparivač ili ostale unutrašnje djelove klima uređaja, najbolje je ne dirati. Ono što možete učiniti sami, jest održavanje filtera, kontorliranje izolacije na cijevima za odvod topline te povremeno održavanje i čišćenje klima uređaja.

Filteri

Filteri služe za pročišćavanje zraka i povećavanje njegove kvalitete. Upotrebom, filteri se prljaju i začepljuju protok zraka, pa ih se stoga treba redovito provjeravati i čistiti, kako bi korisnost klima uređaja i efikasnost bile optimalne. Filtere treba provjeravati svakih mjesec-dva u sezoni hlađenja. Češća provjera je nužna ukoliko se klima koristi intenzivnije, okoliš je prašnjav ili ako imate kućne ljubimce kojima otpada dlaka.

– Filteri protiv nečistoće
Pročišćavaju zrak od peludi, prašine i drugih zagađivača – Elektrostatski filteri
Pročišćavaju zrak od sitnih čestica prašine ili dima. Rade na elektrostatskom principu. Mogu biti obnovljivi ili neobnovljivi. – Filteri za osvježavanje prostora
Služe za eliminiranje mirisa iz zraka koji nastaju pušenjem, od hrane, ljubimaca i sl. –

Ionizatori
Služe stvaranju zdravije i ugodnije okoline. Znanstveno je dokazano da je zrak u prirodi i izvan gradova bogatiji negativnim ionima. Negativni ioni u zraku mogu sniziti krvni tlak, smanjiti nivo stresa kojem smo svakodnevno izloženi, pomoći metabolizmu, smanjiti iscrpljenost, sniziti razinu vlage u zraku te eliminirati mirise.

Općenito odgovor na pitanje koji su najbolji klima uređaji teško je dati. Svakako moderni uređaji presumiraju INVERTORSKI model rada. U pravilu svi meštri naravno hvale Japance (Panasonic, Mitsubishi, Toshiba, Daikin), ali takvi uređaji u pravilu koštaju 2X više od marki poput Vivaxa ili Greea kojim brendovima smo mi poklonili povjerenje. Dakle mi mislimo da za uloženo /dobiveno marke Gree i Vivax nude najviše.

Najpovoljnije cijene ViVaX i Gree uređaja pogledajte tu : Akcija ViVaX klima uređaja