Početna Zanimljivosti Dižete se u 7 na posao? Ovo je idealno vrijeme za ići...

Dižete se u 7 na posao? Ovo je idealno vrijeme za ići u krevet

1729
UDIO


Je li vam se ikada dogodilo da ste u krevet otišli jako rano kako biste se probudili svježi i odmorni za posao, a probudili ste se ipak umorni? E, pa izgleda da sami sebi uskraćujete odmaranje – spavanjem, koliko god to zvučalo kontradiktorno.

Srećom za sve koji su se pronašli u prvoj rečenici, stručnjaci su osmislili ‘kalkulator za spavanje’ tako da, ovisno o tome kada se trebamo probuditi, možemo izračunati kada točno trebamo leći u krevet. A vrijeme lijeganja, makar morate ustati rano, ne mora biti ni prije ponoći kako biste se probudili odmorni, prenosi Mirror.

Spavanje ne treba promatrati kao ‘aktivnost’ od osam sati nego kao više ciklusa od 90 minuta. Tijekom svakog ciklusa tijelo prolazi kroz pet faza ključnih za oporavak, kao što su lagani san, duboki san i REM faza u kojoj sanjamo, pa je za dobar san najvažnije odrediti pravo vrijeme odlaska na spavanje i vrijeme buđenja. Da biste se probudili odmorni, budilicu morate podesiti tako da vas probudi na kraju ciklusa. Kada spavate 8 i više sati, a ipak se probudite umorni, to znači da ste se probudili usred ciklusa.

Kalkulator spavanja predviđa da je ljudima u prosjeku potrebno 14 minuta da zaspu nakon što odu u krevet. Prema tome, ako je vaš alarm namješten za 7 sati ujutro onda u krevet trebate ići u 21:46. Ako pak tada ne stignete, sljedeći termin za idealan san je 23:16. No, nekada ćete sigurno ostati budni do iza ponoći iako morato ovako rano ustati. Po izračunu stručnjaka, dovoljno svježe ćete se osjećati i ako legnete u 00:46 ili u 2:16.

Ako trebate ustati još ranije, naprimjer u 6 ujutro, onda su idealni termini za vas 20:46, 22:16, 23:46 i, ako stvarno morate ostati budni dokasno – 1:16.

Dobro se naspavati ne znači ići u krevet ranije, nego ići u krevet u pravo vrijeme te se u pravo vrijeme i buditi. Drugim riječima, moguće je naspavati se i za 4 i pol sata.
izvor:24.sata.hr