Početna Hrvatska Novi partneri za izgradnju Čiovskog mosta

Novi partneri za izgradnju Čiovskog mosta

2502
UDIO

Nakon raskida ugovora sa Viaduktom nagađa se da će Hrvatske ceste pozvali Strabag i Kamgrad te ĐĐ i ZG Vikom.

U projektu čiovskog mosta sačuvano je EU financiranje, a ugovor s Viaduktom raskinut uz najavu da će Hrvatske ceste kao naručitelj aktivirati bankarsku garanciju u vrijednosti 10% posla za neuredno izvršenje ugovora, ali ne odmah: rok je kolovoz, a tvrtku očekuje izazovno razdoblje zbog konsolidacije poslovanja, i kako se nagađa eventualnog procesa restrukturiranja s opcijom strateškog partnera. Što se projekta tiče, doznajemo, oko 50% čelične konstrukcije nalazi se na gradilištu gdje čeka da bude obrađena i montirana.

Također po ocjeni Hrvatskih cesta, posrijedi je jedan od odlučujućih razloga zašto neće raspisati javni natječaj za nadmetanje u otvorenom postupku javne nabave, nego će u pregovaračkom postupku po Zakonu o javnoj nabavi izabrati novog izvođača, što je i najavio direktor HC-a Josip Škorić. Čelik je već na gradilištu – potvrđuju i izvori bliski podizvođačima Viadukta, a to su tvrtke Đuro Đaković i ZG Vikom, i to je kako bi se spriječila još veća šteta prevagnulo u korist bitno bržeg postupka.

Kako je most trebao izgledati pogledajte tu : Fascinantni most za Čiovo.
Razlozi žurnosti izazvani su događajima koje naručitelj nije mogao predvidjeti te nije za njih odgovoran: na press konferenciji u petak je objavljeno da Viadukt, inače od četvrtka u blokadi od strane dijela dobavljača, podizvođača i banaka, u ovom poslu ne može jamčiti financijsku izvjesnost novog dinamičkog plana u roku koji bi bio prihvatljiv. Tako je raskid jedino moguće rješenje da se projekt održi, poručio je ministar Oleg Butković, koji je uz isprike građanima Trogira ukazao i za važnost za državu što brže stabilizacije Viadukta, kako je kazao, “zbog drugih projekata”.

Za projekte HC-a u kojima sudjeluje Viadukt navodno rizik ne postoji jer u njima, za razliku od mosta, tvrtka nije – sama, tj. postoji solidarna odgovornost drugih izvođača čime se otklanja rizik i za slučaj da se stanje u Viaduktu primjerice ne bi brzo stabiliziralo. Rješenje privremenih poteškoća u petak je samo kratko najavio novi šef Uprave Krešimir Mikolić, a očekuje brzu deblokadu povlačenjem ovršnih naloga većine partnera. Koga će HC pozvati na nadmetanje za most?

Na tržištu se nagađa o nekoliko tvrtki, primjerice o Strabagu i Kamgradu, a postoji mogućnost i da će se javiti ĐĐ i ZG Vikom jer su kako tvrde proizveli 90% čelične konstrukcije naručene od strane Viadukta nakon problema u isporuci makedonske Iskre. Ključne stavke za odluku prema naručitelju bit će rok dovršetka projekta i dokaz financijske snage izvođača, a HC već priprema dokumentaciju i građevinari poziv mogu očekivati u drugoj polovici travnja; naime, 14. travnja se i formalno raskida ugovor s Viaduktom.

IZVOR: poslovni.hr