Početna Svijet Početak priznanja Međugorja? ‘Kao papin izaslanik želim vas ohrabriti da širite mir...

Početak priznanja Međugorja? ‘Kao papin izaslanik želim vas ohrabriti da širite mir cijelim svijetom’

1315
UDIO

Posebni papin izaslanik za Međugorje mons. Henryk Hoser služio je večeras misu u međugorskoj crkvi sv. Jakova na hrvatskom jeziku i praktički otvorio vrata priznanju međugorskog fenomena i štovanja Kraljice mira, kako se naziva Gospa u Međugorju, rekavši da hodočasnike u Međugorje želi ohrabriti da šire mir i obraćenja cijelim svijetom.

– Draga braćo i sestre, živio sam 21 godinu u Ruandi i 1982. tamo se ukazala Blažena Djevica Marija. I na je predvidjela genocid u Ruandi desetak godina poslije. No nitko nije razumio tu poruku u to vrijeme. Genocid je u tri mjeseca uništio milijun ljudi. Ukazanja Djevice Marije tamo su već bila priznata. Ona se predstavila kao Majka Vječne Riječi. Isto u perspektivi toga nedostatka mira. I to štovanje koje je tako intenzivno ovdje krajnje je važno za cijeli svijet – rekao je u svojoj propovijedi mons. Hoser, koju je izrekao na francuskom, dok je cijelu misu služio na hrvatskom jeziku.

Mir je ugrožen u cijelom svijetu

– Destruktivne snage danas su neizmjerne. Dolazi do sukoba u obiteljima, društvima i zemljama, pa nam treba nebeska intervencija. A nazočnost Blažene Djevice Marije jedna je od tih intervencija. To je Božja inicijativa! Zato vas želim ohrabriti u svojstvu posebnog papinskog izaslanika (pljesak) da širite cijelim svijetom mir, obraćenja srca! Najveće čudo Međugorja su ispovijedi. Sakrament praštanja i milosrđa. To je sakrament uskrsnuća. Danas je 50-ak svećenika ovdje ispovijedalo u službi naroda. Mnoge sam godine proveo u zapadnim zemljama, Belgiji, Francuskoj… gdje je ispovijed nestala i osobna ispovijed više ne postoji. Osim tu i tamo. Svijet se suši, srca se zatvaraju, konflikti se množe. Budimo apostoli radosne vijesti, obraćenja i mira u svijetu! Ovdje sam čuo riječi da su nevjernici oni koji nisu osjetili Božju ljubav. Onaj tko je dotaknuo Božju ljubav i milosrđe tome se ne može oduprijeti. Mi ćemo sudjelovati s onima koji spašavaju živote. Mi smo svjedoci onih koji spašavaju svijet – rekao je mons. Hoser, objasnivši prije toga kako je, u perspektivi života, svakoga od nas „Marija je tu, ona nas prati i slijedi, ona sudjeluje u našim patnjama i bolima, koje živimo u Božjoj perspektivi“.

– Ona traži i pomaže nam da se spasimo. Pomaže nam dovesti nas do obraćenja. I mi moramo osjetiti tu njezinu duhovnu nazočnost. Mi je zovemo, napose ovdje, Kraljica mira. U litanijama Blažene Djevice Marije imamo zaziva kad je zovemo kraljicom i zaziv Kraljica mira skoro je na samome kraju. Marija je kraljica i kada molimo Slavna otajstva krunice onda meditiramo nad njezinim uznesenjem na nebo i krunjenjem kraljicom neba i zemlje. Ona sudjeluje u kraljevanju njezina sina. Onoga koji je bio stvoritelj neba i zemlje. Njegovo je kraljevstvo univerzalno. I nju je dopušteno častiti. Mi joj zahvaljujemo zbog njezine stalne prisutnosti kod svakoga od nas. Kraljica mira unosi mir u naše srce i po tome postajemo mirni ljudi, mirni u našoj obitelji, društvu i zemlji. Mir je ugrožen u cijelom svijetu. Sveti otac Franjo kaže da je treći svjetski rat u dijelovima već tu. Najgori od svih ratova su građanski ratovi, koji se vode među ljudima iste zemlje – rekao je mons. Hoser, dodavši da su mu međugorski fratri rekli da u Međugorje dolazi hodočasnici iz 80-ak zemalja svijeta.

– To je kao kada je Krist slao svoje apostole. Vi ste svjedoci Kristove ljubavi i ljubavi njegove majke i ljubavi Crkve. I neka vas Bog potvrdi i učvrsti! – poručio je na kraju svoje propovijedi mons. Hoser i dobio oduševljeni pljesak nekoliko tisuća hodočasnika, koji nisu stali u crkvu sv. Jakova.

Mons. Hoser održat će konferenciju za novinare u srijedu u 16 sati.

preuzeto sa vecernji.hr