Početna Zanimljivosti Istraživanje pokazalo: Vjernici su suosjećajniji od ateista

Istraživanje pokazalo: Vjernici su suosjećajniji od ateista

1437
UDIO

Prethodna istraživanja upućivala su na to da vjernici možda manje žele pomagati drugima. Tu tvrdnju podržavaju nevjernici koji će preispitivati hoće li većina vjernika doista živjeti svoju religiju kroz djela.

Novo istraživanje turskih muslimana govori kako teorija o manjoj empatičnosti vjernika nije potpuna istina, piše Independent.

Na turskom Sveučilištu Boğaziçi, od 550 sudionika zatraženo je da odgovore na problem dijeljenja resursa, kao što je opisano u British Psychological Digestu:

Dogodila se oluja u kojoj su sudjelovala dva brodolomca, nazvane Friday i Robinson. Nakon toga nasukali su se na susjedne otoke: otok A i otok B.

Svaki otok imao je 12 stabala voćki, a zbog specifične situacije svaku pojedinačnu voćku mogla bi konzumirati samo jedna osoba.

Iz neobjašnjenih razloga, Robinson može dobiti samo 20 voćki sa svakog stabla (pretpostavimo da je loš poljoprivrednik), ali može posjetiti oba otoka (možda je dobar plivač ili mornar).

Nasuprot tome, Friday može žeti 120 voćki po stablu, ali mora ostati na svom otoku A.

Pitanje glasi: Koji je najpošteniji način raspodjele vlasništva nad plodovima? Postoje tri načina podjele.

Nije bilo razlike između vjernika i nevjernika koji su odabrali prvu opciju prema kojoj Friday dobiva neusporedivo više voćki od drugog. Brodolomac Robinson ostao je tako s manje voća, što upućuje na zaključak da, ako ste sebični, nema veze jeste li religiozni ili niste.

Ipak, 55 posto vjernika odabralo je drugu opciju prema kojoj je Robinson dobio mnogo više stabala, ali manje voćki.

Treća opcija, poznatija kao egalitaristički pristup, izjednačava razlike radi boljitka za sve. Ovaj način favoriziralo je 38 posto nevjernika, a 25 posto vjernika.

Istraživači misle kako religiozni ljudi imaju više vjere u pravedan svijet i vjeruju u božanstvo koje vodi svijet prema boljem. Iz tog razloga oni se nerado zauzimaju za međusobnu jednakost, ali su empatičniji.

Važno je napomenuti da je ovo samo mali uzorak koji se primjenjivao samo na muslimane i nevjernike, ali to je zanimljiva misao.

preuzeto sa vecernji.hr