Početna Zanimljivosti Grudnjak je najbolje nositi što manje! Ovo su razlozi za to…

Grudnjak je najbolje nositi što manje! Ovo su razlozi za to…

1732
UDIO

 

Osim što je osjećaj nakon skidanja grudnjaka odličan, postoje i konkretni zdravstveni razlozi zašto ga je dobro nositi što manje. Jedan od njih je činjenica kako grudnjak stvara pritisak na sitne limfne žilice u grudima i oko njih što može dovesti do nakupljanja toksičnih tekućina koje bi inače slobodno prolazile i izlazile iz tijela. Uz to ometa i protok kroz ostale žile pa je time onemogućen normalan prolaz kisika i hranjivih tvari, što nikako ne može biti dobro za zdravlje.

Stručnjaci kažu kako nakupljanje toksina u dojkama možda može biti povezano s nastankom cisti. To u težim slučajevima, prema nekim istraživanjima, može povećati rizik od nastanka raka dojke, piše The Earth Child. Kažu kako su otkrili kako žene u siromašnijim zemljama, koje ne nose grudnjake, manje obolijevaju od raka dojke.

Također, primijetili su kako žene nose istu veličinu grudnjaka i neposredno pred menstruaciju – kad većini dojke nateknu zbog ženskog spolnog hormona estrogena. Tad zbog nošenja grudnjaka pritisak na limfne kanaliće postaje još intenzivniji. U tom bi periodu bilo poželjno nositi veći model.

Savjetuju ženama kako bi se grudnjak trebale skidati što češće, odnosno ne bi ga trebale nositi kod kuće, na spavanju itd. Iako, idealno bi bilo ne nositi ga uopće, ali mnoge žene si ne mogu priuštiti taj luksuz jer žele da im grudi izgledaju što bolje je moguće. U tom slučaju, dobro je nakon skidanja grudnjaka dojke izmasirati kako bi se poboljšao protok tekućina u njima. Masaža mora biti nježna – prstima se masira dio oko bradavice pa prema krajevima dojke, u svim smjerovima.