Početna Hrvatska Hrvatski maturanti bolje znaju engleski nego hrvatski jezik

Hrvatski maturanti bolje znaju engleski nego hrvatski jezik

1155
UDIO

Rezultati probnih ispita koje su maturanti pisali u osam hrvatskih gradova pokazuju da su najbolji bili u engleskom jeziku, iz hrvatskog jezika rezultati su osrednji, dok im gotovo već tradicionalno najviše poteškoća zadaju ispiti iz matematike, na kojima ostvaruju najlošije rezultate, priopćilo je u četvrtak Otvoreno učilište Algebra.

Na najveće nacionalno testiranje, koje prethodi ispitu državne mature te se može smatrati relevantnim pokazateljem pripremljenosti maturanata za maturu, prijavilo se više od 4000 učenika iz Zagreba Splita, Rijeke, Osijeka, Pule, Zadra, Dubrovnika i Šibenika, navodi se u priopćenju.

Maturanti su bolje riješili ispit iz engleskog nego iz hrvatskog jezika, a poboljšanja iz matematike nema. Usporedbom probnih ispita na nacionalnoj razini pokazalo se kako su ove godine maturanti ostvarili uglavnom usporedive, no mjestimično i lošije rezultate nego lani.

Kao i lani, uspješnost na ispitu iz engleskog jezika bila je najviša na A razini. Riješenost ispita iznosila je 76 posto dok je lani bila pet posto niža. Na osnovnoj B razini riješenost je bila 67 posto, što je lošije nego lani kada je iznosila 73 posto.
Na ispitima iz hrvatskog jezika na razini A maturanti su ostvarili prosječnu riješenost od 47 posto, što je šest posto lošije nego lani. Na B razini riješenost je ostala gotovo ista, ali već drugu godinu zaredom pada.

Matematiku su na A razini riješili s postotkom uspješnosti od 37 posto, jedan posto niže nego lani i identično kao prije dvije godine. Na B razini prosječna riješenost bila je dva posto bolja nego lani te iznosi 43 posto.

Ovogodišnji najbolji matematičari na A razini su iz Osijeka, a slijede Zagreb i Rijeka. Na B razini značajno bolji rezultat od drugih ostvaren je u Zagrebu, slijede Dubrovnik i Rijeka.

Rezultati ispita iz matematike pokazuju najmanje varijacija u odnosu na protekle tri godine, kada je Algebra provodila projekt probnih ispita za maturante, a matematika i dalje velikom broju maturanata predstavlja najveći problem, ističe se u priopćenju.

preuzeto sa dalmacijanews.hr