Početna Split Nacionalni “Hod za život” ove godine prvi put u Splitu

Nacionalni “Hod za život” ove godine prvi put u Splitu

1291
UDIO

Hod za život, obitelj i Hrvatsku miroljubivi je hod građana u znak potpore nerođenoj djeci, njihovim majkama, očevima i obiteljima. Ove će se godine, osim u Zagrebu, po prvi put održati u Splitu u subotu, 20. svibnja. Okupljanje sudionika bit će u 10 sati pred crkvom Gospe od Zdravlja, a potom će Marmontovom hodati do Rive, gdje Splićane i njihove goste očekuje bogati zabavno-glazbeni program u sklopu kojega će nastupiti Meri Cetinić, Alen Nižetić, Klapa Kontra i drugi izvođači.

Na press konferenciji Hoda za život – Split, članovi organizacijskog odbora predstavili su ciljeve i program manifestacije.

– Hod za život je miroljubivi hod građana kojim želimo ljudima posvjestiti da život počinje začećem i da ga trebamo štititi u svim njegovim fazama, sve do prirodne smrti – istaknuo je Tomislav Slavić, voditelj organizacijskog tima Hoda za život – Split te dodao:

– Drago nam je da se Hod za život prvi put događa u našem gradu i njime ćemo nastojati naglasiti činjenicu da je svaki život jedinstven. Cilj nam je i da se ljudi različitih profila taj dan ujedine, da se zajedno veselimo životu i zato vas pozivamo da 20. svibnja dođete na ‘Hod’ i da pokažemo da je život vrijedan, i da svi – mali i veliki – stanemo zajedno u zaštitu života, prenosi SMN.

Mihaela Krajina istaknula je pravo na život kao temeljno pravo, naglasivši i važnost prava na dostojanstven život od začeća do prirodne smrti.

– Pozivamo sve da pruže potporu svakom rođenom djetetu, majkama i obiteljima, a na poseban način nerođenoj djeci i trudnicama – kazala je Krajina dodavši kako se za svaki život vrijedi boriti.

– Važno je i da država konkretnim mjerama pomogne majkama i obiteljima te da se tako popravi i demografska slika u Lijepoj Našoj. Cilj nam je i pružiti podršku majkama koje razmišljaju o pobačaju, odnosno želimo istaknuti potrebu da one budu educirane o svim znanstvenim činjenicama vezanima uz početak i razvoj začetog života. Istaknut ćemo i potrebu za konkretnom pomoći svim majkama. Cilj nam je hodati u zajedništvu sa svima koji ne mogu hodati – sa odbačenima, bolesnima, napuštenima – te pružiti podršku i onima koji razmišljaju o odlasku iz domovine – naglasila je Krajina.

Neven Mikšić je u svom izlaganju istaknuo pravo na život kao temeljno ljudsko pravo iz kojeg proizlaze sva ostala prava.

– Dužnost nam je štititi pravo na život svih onih koji se ne mogu sami štititi i zato sam se odlučio uključiti u Hod za život te ovim putem pozivam se Splićane i Dalmatince da nam se pridruže.

Ružica Gulan je pričala o splitskoj inicijativi Hod za život koja djeluje u sklopu udruge „Život biraj“ kazavši:

– Naš organizacijski tim radi već nekoliko mjeseci, a u „Hodu“ će volontirati više od 150 građana različitih profila – od vjernika različitih vjeroispovijesti do ateista i agnostika – no svima nam je zajednička želja da zaštitimo život.

– Pozivam sve Splićane i Dalmatince da nam se priključe u Hodu za život kojim ćemo ukazati na dostojanstvo i neponovljivost svakog ljudskog života. Garantiramo vam pravu dalmatinsku feštu – poručila je Marina Borovec.

preuzeto sa dalmacijanews.hr