Početna Zanimljivosti Zastrašujuća predviđanja stručnjaka: Hrvatska će postati pustinja, a obala će nestati pod...

Zastrašujuća predviđanja stručnjaka: Hrvatska će postati pustinja, a obala će nestati pod morem. Na cijelom svijetu ostat će samo nekoliko naseljivih područja

993
UDIO

Klimatske promjene događaju se upravo sada, a za njih je odgovoran ponajviše čovjek. Iako znanstvenici godinama pokušavaju upozoriti na globalno zatopljenje, mnogi još uvijek ne vjeruju u taj scenarij. Čak je i američki predsjednik Donald Trump odbacio pariški sporazum o klimi.

No, čovjekovo destruktivno djelovanje na prirodu itekako će im se obiti o glavu.

Naime, jedan od vodećih svjetskih stratega, viši znanstveni suradnik u Centru za Aziju i globalizaciju na sveučilištu u Singapuru, Parag Khann, analizirao je što će se dogoditi ako se klimatske promjene ne ublaže ili barem malo uspore.

Europa će postati velika pustinja

Ako temperatura naraste za četiri stupnja Celzijeva, Polinezija će nestati pod valovima, a Pakistan i Južna Indija bit će napušteni. Europa će se polako pretvoriti u pustinju. No, zapadna Antarktika više neće biti ledena i pusta, dok bi sjeverna Kanada, Skandinavija te Sibir mogli postati svjetske žitnice te novi dom za stotine milijuna izbjeglica, prenosi portal Big Think.

Prema ovom scenariju, Hrvatska će postati pustinja u kojoj život više neće biti moguć, a isto će biti i u susjednim BiH i Sloveniji. Istra će završiti pod morem, dok će Srbija imati potencijal kao izvor geotermalne energije.

Obalna područja nestat će pod morem

Poraste li temperatura za četiri stupnja, doći će do povećanja razine svjetskih mora za čak dva metra. To znači da će obalna područja biti poplavljena, a radi se o područjima na kojima žive stotine milijuna ljudi.

Alpe više neće biti prekrivene snijegom, a južna Europa će postati pustinja.

Utočište za većinu stanovništva postat će Novi Zeland, Velika Britanija, Skandinavija, Grenland i sjeverna Rusija. To će praktično biti jedina naseljiva područja na svijetu.
izvor:net.hr