Početna Hrvatska Sud – Roditelji nemaju pravo pristupa Facebook računu preminulog djeteta

Sud – Roditelji nemaju pravo pristupa Facebook računu preminulog djeteta

1188
UDIO

Njemački sud odbacio je zahtjev jedne majke da joj odobre pristup Facebook računu njezine pokojne kćeri. U presudi, koja je poništila odluku nižeg suda, Berlinski sud je u odluci iznio da je pravo uvida u privatnu i elektronsku komunikaciju namijenjeno samo određenim ljudima, piše Reuters.

U slučaju Facebooka, majka 15-godišnjakinje koju je udario i ubio vlak podzemne željeznice u Berlinu 2012., traži pristup računu svoje kćeri kako bi pronašla tragove o tome je li djevojčica počinila samoubojstvo.

Privatnost je veoma osjetljivo pitanje u Njemačkoj, zbog opsežnog nadzora komunističke istočne njemačke policije i nacističke ere Gestapa.
Facebook je odbio dozvoliti pristup računu, koji je nakon pogiblje djevojčice zaključan i služi kao mjesto za ostavljanje poruka prijateljima i obitelji da dijele uspomene.

Regionalni sud u Berlinu je krajem 2015. godine presudio u korist majke objašnjenjem da sukladno njemačkom zakonu o nasljeđivanju, roditelj ima pravo pristupa računu.

Viši sud je obrazložio odluku time da je pravo na privatne telekomunikacije iznad prava na nasljedstvo, a obveza roditelja je zaštiti prava njihove kćeri koja su istekla njezinom smrću.

IZVOR: lider.hr