Početna Kaštela Berket kupio polovicu zapuštenog kompleksa Adriavinila

Berket kupio polovicu zapuštenog kompleksa Adriavinila

2630
UDIO

Marina Kaštela kupila je oko 100.000 četvornih metara zemljišta na području Adriavinila, odnosno nekadašnjeg Jugovinila, te preuzela polovicu cjelokupnog zemljišta koje je dotad bilo u vlasništvu tvrtke Lavčević. To nam je potvrdio Josip Berket, vlasnik Marine Kaštela.

Berket nam nije htio otkriti točan iznos transakcije, nego nam je rekao da je “iznos za polovicu kompleksa veći nego što je bila cijena čitavog kompleksa Adriavinila 2002. godine, kada su ga zajednički preuzeli Kemokompleks Envera Moralića i Lavčević”. Još tada se Berket natjecao za njegovo preuzimanje, ali nije uspio. Od tada je prošlo 15 godina i opet je sve na početku jer kompleks nikada nije priveden svrsi.

Trenutni radovi na bazenu i popratnim objektima u Marini Kaštela

Turistička zona

– Prema Županijskom planu i GUP-u Grada Kaštela, riječ je o ogromnoj turističkoj zoni za koju se predviđena i gradnja luke nautičkog turizma od 400 vezova. Mi u susjedstvu imamo svoju Marinu Kaštela, tako da nam je ovo dugoročna zaštita interesa postojećeg posla te širenje i razvijanje poslovanja u kojem smo stekli neprocjenjiva iskustva. Slijedi nam izrada master plana kao podloga za UPU 18 Grada Kaštela, koji je Grad pokrenuom prije koji mjesec. Siguran sam da će taj prostor, uspijemo li u naumu cjelokupne prenamjene, postati prepoznatljiv mnogo šire, a čitav kompleks trebao bi biti velikog javnog značaja. Obavio sam konstruktivne razgovore s vlasnikom susjedne parcele, odnosno polovice prostora, Enverom Moralićem, koji se složio s predloženim konceptom razvoja lokacije i izrazio spremnost da bude jedan od velikih ulagača.

Crne točke

Prenamjena prostora iz crne točke grada Kaštela, županije i, službeno, crne točke na hrvatskoj karti projekata sanacije zahtijeva ozbiljan pristup, posebno u ovoj fazi prostornog planiranja, čija će kvalitetna izrada omogućiti lakša ulaganja i realizaciju investicije – kaže Josip Berket, vlasnik Marine Kaštela.

Berket otkriva da u kompleksu planira sagraditi marinu od 400 vezova s velikim prostorom servisne zone otvorene i ostalim obrtima, koji će morati zadovoljavati visoke ekološke standarde jer će biti u blizini velike turističke zone s hotelski kompleksom, kongresnim centrom i višenamjenskom koncertnom te sportskom dvoranom. Predviđena je gradnja javne garaže za oko 2000 vozila, akvaparka, žičare za Kozjak te niza popratnih javnih sadržaja, uključujući šetnicu između Kaštel Gomilice i Kaštel Sućurca.

Tisuću radnih mjesta

Iako mu je još teško govoriti o veličini investicije, Berket procjenjuje da bi u privođenje čitavog kompleksa svrsi bilo potrebno investirati oko 500 milijuna eura. U projekt namjerava, kaže, uvesti niz partnera specijaliziranih za pojedine djelatnosti. Ukupno bi, prema njegovoj procjeni, trebalo biti otvoreno oko 1000 novih radnih mjesta.

IZVOR: jutarnji.hr