Početna Hrvatska Hrvatsku i službeno prestigla Rumunjska

Hrvatsku i službeno prestigla Rumunjska

1103
UDIO

POLITIKA parazitiranja na “suncu i moru”, odbijanje stranih investicija i drhtanje pred Todorićem jer “zapošljava puno ljudi”, zakucali su Hrvatsku na dno Europske unije.

Najnoviji podaci Eurostata o BDP-u po stanovniku pokazuju da nas je sustigla čak i Rumunjska, nekad vrlo siromašna zemlja, a po stvarnoj individualnoj potrošnji su nas čak i prestigli.

Hrvatska se prema podacima za 2016. nalazi na 59 posto prosjeka Europske unije BDP-a po stanovniku, te se tako izjednačila s Rumunjskom, a lošija je jedino Bugarska.

Kada pogledamo podatke za prethodne godine, jasno je vidljivo da Rumunjska snažno napreduje, dok Hrvatska stagnira.

Rumunjska je 2013. i 2014. bila na 55 posto prosjeka, 2015. je skočila na 58 posto da bi se sada izjednačila s Hrvatskom na 59 posto. Istovremeno, Hrvatska je 2013. i 2014. bila na 59 posto, 2015. je pala na 58. posto, da bi se prošle godine ponovno vratila na 59 posto.

Rumunji nas prestigli po individualnoj potrošnji

Što se tiče stvarne individualne potrošnje, koja pokazuje blagostanje kućanstava – tu nas Rumunjska nije dostigla, već prestigla.

Tako je 2013. godine stvarna individualna potrošnja u Rumunjskoj bila na 54 posto prosjeka EU, da bi prošle godine dosegnula 63 posto.

S druge strane, Hrvatska je prošle godine bila na 59 posto, jednako kao i 2013. godine.
Hrvatska je zbog dubokih problema u funkcioniranje državne administracije, koja koči svaki oblik ekonomske aktivnosti, dok istovremeno pogoduje politici bliskim pojedincima, bila u recesiji čak šest godina.

Kroz to vrijeme, umjesto da se napravi zaokret, smanje porezi i olakša poslovanje malim i srednjim poduzetnicima, te otvore vrata stranim ulagačima, administracija se pravila kao da se ništa ne događa, i natukla 70 milijardi kuna novog javnog duga.

Iako se sada situacija popravlja, te je ekonomija u pozitivnoj fazi, rast nije posljedica uklanjanja barijera privatnom sektoru, niti zasluga ove ili one Vlade, već se isključivo može pripisati naporima privatnog sektora, te povoljnim okolnostima u Europskoj uniji.

IZVOR: index.hr