Početna Kaštela Hrvatska danas slavi Dan državnosti

Hrvatska danas slavi Dan državnosti

1481
UDIO

U Hrvatskoj se obilježava Dan državnosti. Na današnji dan 1991. godine Hrvatski sabor je donio Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske proglašavajući Republiku Hrvatsku samostalnom i neovisnom državom.

Hrvati su o svojoj suverenosti odlučivali na referendumu održanom 19. svibnja 1991. godine. Izašlo je 83,5 posto biračkog tijela, a više od 93 posto se izjasnilo za suverenost. U to vrijeme u dijelu Hrvatske trajala je pobuna Srba, a ostaci savezne vlasti bivše Jugoslavije potpuno su bili paralizirani. Nakon referenduma, 25. lipnja 1991. godine, sastao se Sabor i donio Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske.
Bio je to jedan od najznačajnijih događaja u novijoj hrvatskoj povijesti jer je tim činom Hrvatska postala nezavisna država, pokrenula je postupak razdruživanja od drugih jugoslavenskih republika i zatražila međunarodno priznanje.

– S neskrivenim zadovoljstvom i ponosom obznanjujemo svim republikama i saveznim tijelima SFRJ, objavljujemo cijelom svijetu suverenu volju hrvatskog naroda i svih građana Republike da se današnjim danom Republika Hrvatska proglašava samostalnom i suverenom državom te pozivamo sve vlade i parlamente svih država da prihvate i priznaju čin slobodne odluke hrvatskoga naroda, čin slobode kojim još jedan narod hoće postati punopravnim članom međunarodne zajednice slobodnog svijeta – rekao je prvi hrvatski pretsjednik Franjo Tuđman prilikom usvajanja ove odluke.

Dan državnosti se do 2001. godine obilježavao 30. svibnja, kao spomen na dan kada je 1990. godine konstituiran prvi višestranački Sabor, a danas se taj datum obilježava kao Dan Hrvatskoga sabora.

Izaslanstva Splitsko-dalmatinske županije i Grada obilježit će Dan državnosti postavljanjem vijenaca na Lovrincu, kod spomen ploče na Narodnom trgu i kod spomenika u Parku branitelja. Na štandarac na Pjaci podignut će se hrvatska zastava, a svečanost prigodom ovog blagdana održat će se u Vili Dalmacija.
izvor:dalmatinskiportal.hr