Početna Hrvatska U Splitu 2/3 smještaja zjapi prazno u srcu sezone

U Splitu 2/3 smještaja zjapi prazno u srcu sezone

2207
UDIO

Unatoč sve nižim cijenama, u Splitu je više od 17.600 kreveta bilo prazno.

Turizam u Splitu posljednjih godina cvjeta, dvoznamenkasti rast u brojevima dolazaka i noćenja više gotovo pa nije ni vijest, no istovremeno cijene smještaja sve su niže, a dvije trećine apartmana je prazno iako smo na pragu srpnja.

Razlog tomu je čista matematika. Na valu turističke renesanse, ali i slabog imovinskog stanja, broj registriranih kreveta na području gradske Turističke zajednice (TZ) popeo se na 26.266, od čega se velika većina njih, čak 18.201, nalazi u domaćinstvima. Zahvaljujući sustavu eVisitor, koji je uveden prošle godine, u svakom trenutku može se pratiti broj gostiju koji borave u određenoj destinaciji, a brojčanik se jučer za područje Splita zaustavio na brojci od 8676 turista. To znači da je sinoć, unatoč sve nižim cijenama, u Splitu više od 17.600 kreveta bilo prazno.

– Prema podacima eVisitora, od prvog dana lipnja zabilježeno je 76.453 dolaska i ostvareno 217.359 noćenja, iz čega je vidljivo da se i u lipnju nastavlja trend rasta turističkog prometa – izvijestili su u TZ-u.

Slobodna Dalmacija pretražila je internetski servis Booking.com gdje se oglašavaju svi hoteli, ali i većina privatnih iznajmljivača, tražeći sobu s duplim krevetom za dvije osobe za noć između srijede i četvrtka. Najjeftinija opcija nalazi se na sasvim solidnoj lokaciji u Gundulićevoj ulici, a njezini vlasnici za nju traže tek 185 kuna, od čega će im ostati manje od 160 kuna kad se oduzme propisana naknada ovog servisa koja iznosi 15 posto iznosa rezervacije.

Studio apartman s balkonom, samo nekoliko minuta udaljen od plaže na Žnjanu, može biti vaš za 200 kuna po noći, a nije puno skuplji ni sami centar grada. Za novoobnovljeni apartman u Slavićevoj traži se 259 kuna, a udobni apartman s odvojenom sobom od kuhinje u Varošu, koji ima ocjenu 8.8 od mogućih 10, nudi se za nešto manje od 300 kuna za dvije osobe.