Početna Hrvatska Uskoro na cestama još kamera i “pametnih semafora”

Uskoro na cestama još kamera i “pametnih semafora”

Nadziri me nježno ...

1745
UDIO

Do kraja godine bit će postavljeno još dodatnih 20 nadzornih kamera u Primorsko-goranskoj županiji na lokacijama nepoznatim javnosti, debeloslojna horizontalna signalizacija i ‘pametni semafori’ koji prepoznaju brzinu kretanja vozača i na određenim mjestima naprosto zatvore promet, ako se vozač kreće neprimjerenom brzinom.

Svojevrsna je to reakcija Savjeta za sigurnost prometa na cestama na izvješće o stanju sigurnosti u cestovnom prometu na području županije u proteklih šest mjeseci, koji govore o deset smrtno stradalih osoba i gotovo osam posto više nesreća nego u istom razdoblju lani. Na cestama županije tijekom šest mjeseci 2017. godine zabilježene su 1.392 prometne nesreće, od toga njih 291 s nastradalim osobama, piše Novi list.

Utjecaj alkohola zabilježen je kod osam posto sudionika prometnih nesreća. Čak 90 posto svih nesreća uzrokovano je pogreškama vozača, pri čemu prednjače neprimjerena brzina, vožnja na nedostatnoj udaljenosti i nepoštivanje prednosti prolaza, dok je zbog pogrešaka pješaka uzrokovano 1,1 posto nesreća, a ostatak otpada na druge okolosti. Najviše prometnih nesreća događa se petkom, a kao najkritičnije razdoblje dana pokazalo se ono između 12 i 16 sati, piše Novi list.