Početna Hrvatska In memoriam, Kaštelanin Veljko Rogošić

In memoriam, Kaštelanin Veljko Rogošić

3247
UDIO

Veljko Rogošić, veliki hrvatski plivač, višestruki prvak u plivanju 200 metara delfin, 400 i 1500 metara slobodno te svjetski prvak u maratonskom plivanju.
Rođen u Kaštel Lukšiču, pohađao je školu za brodograđevnog tehničara, ali radio je kao profesor za rehabilitaciju. Plivačku karijeru započeo je u Jadranu. Svoj prvi plivački rekord oborio je 1960. godine u disciplini 400 metara slobodno.Bio je 142 puta prvak u različitim plivačkim disciplinama i kapetan reprezentacije 15 godina, a 51 put državni rekorder.

Daljinskim plivanjem Veljko se počeo baviti od djetinjstva. S natjecateljskim plivačkim maratonima počeo je u 30-im godinama, a prvi maraton bila je dionica Supetar-Split 1971. godine. Iste godine osvojio je u Italiji titulu svjetskog prvaka u daljinskom plivanju.  Tijekom Domovinskog rata služio je u podvodnim diverzantima Hrvatske ratne mornarice. Bio je prvi sportaš koji je 1973. godine dobio ˝Grb grada Splita˝, a 1992. godine dobio je povelju za najveća sportska postignuća u američkoj plivačkoj kući slavnih i još mnogo ostalih vrijednih povelja, plaketa.

Slavne 2004. godine preplivao je La Manche i postao prvi Hrvat kojem je to uspjelo. To je postigao u 63. godini života i postao najstariji čovjek kojem je to uspjelo.

U svojoj 66-oj godini života u  2008.-e godine,  Morski čovik oborio je još jedan rekord. Uspio je preplivati Sredozemno more, od Sicilije do Tunisa i stigao natrag u Split. Plivao je punih 50 sati i 26 minuta, a udaljenost od Sicilije do Tunisa je 171 kilometar.

IT oprema, servis i usluge : Parchy CO.

Bio je to njegov posljednji maraton zbog zdravstvenih problema s kojim se borio. Nakon duge i teške bolesti preminuo je 7. kolovoza. 2012. godine.

Veljko Rogošić, zauvijek će ostati jedno od najpoznatijih imena hrvatskog plivanja. Morski čovik- kako su ga od milja zvali, uvijek je bio vjeran svojoj ljubavi prema plivanju i ostavio za sobom neobrisiv trag.

O Veljku su pisane i  knjige: Moje najdraže milje, Jači od mora, Brazdama partizanskih brodova, Jedno more- dvije obale, La Manche koje je napisao poznati publicist Frane Jurić.
Snimljen je i dokumentarini film ˝Jači od mora˝  u režiji Nikole Babića.

Također je glumio u mnogim reklama, a najpoznatija je bila ona za Pipi.

IZVOR: dalmacijanews.hr