Početna Kaštela Dani Luke Botića u Kaštelima

Dani Luke Botića u Kaštelima

1651
UDIO

Udruga za revitalizaciju sela Opor Botići i Đakovački kulturni krug, organiziraju 8. Dane Luke Botića, koji će se održati u Kaštelima u četvrtak i petak, 17. i  18. kolovoza, a nastaviti u Đakovu u ponedjeljak i utorak, 21. i 22. kolovoza.

Tema 8. Dana Luke Botića je „Luka Botić i Dalmacija“, a kaštelanski dio događanja odvijat će se u dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću, oba dana s početkom u 20 sati.

Prve večeri, u četvrtak , na rasporedu je „Književnice i književnici u čast Luki Botiću“, a nastupit će Vesna Kovač i Zvjezdana Čagalj iz Kaštela,  Mirko Ćurić iz Đakova te Anela Borčić iz Visa.

U petak slijedi  predstavljanje Zbornika Dana Luke Botića „Pjesnik nacionalnog jedinstva i vjerske snošljivosti“, a zbornik će predstaviti  Jurica Botić i Mirko Ćurić.
Uz predstavljanje zbornika na programu je i tematsko predavanje “Luka Botić i Dalmacija – od zaborava do uzvraćene ljubavi” Marijana Ćipčića iz Društva prijatelja kulturne baštine u Splitu.

Đakovački dio programa u ponedjeljak, u 21 sat, donosi multimedijalno predstavljanje i izložbu Marka Kerna  „Karikature“ u Rock klubu King, gdje će se pola sata kasnije održati i koncert glazbenog sastava Cima band iz Kaštela.

Sudionici događanja u utorak, u 10 sati, položit će vijence na grob Luke Botića, a u 11 sati u Spomen muzeju biskupa Strossmayera i đakovačka publika imat će se priliku upoznati sa zbornikom Dana Luke Botića  „Pjesnik nacionalnog jedinstva i vjerske snošljivosti“.
Nakon predstavljanja zbornika održat će se stručni skup o Luki Botiću, na kojem će govoriti Marijan Čipčić sa temom koju je predstavio u Kaštelima te Jurica Botić iz Udruge Opor-Botići na temu “Položaj Drugog u promišljanjima Luke Botića”

Pokrovitelji ove manifestacije su Ministarstvo kulture RH, Grad Kaštela, Županija Osječko-baranjska i Grad Đakovo.