Početna Hit dana Zablude o klima uređajima

Zablude o klima uređajima

Inverter klimatizacijski uređaji postižu izvanredne rezultate i u grijanju prostorija. U pravilu bez problema rade na temperaturama 10 stupnjeva Celzija ispod nule.

3041
UDIO

Pri spomenu klima uređaja največi broj klijenata asocira pojam hlađenja prostora u kojima živimo i radimo. Na žalost nedovoljna informiranost često zapostavlja jednu jako višestruku dobru stranu primjene split sistema klimatizacijskih uređaja, a to je grijanje.

Naime primjenom spiralnih kompresora pogonjenih inverter sustavom postignuti su vrhunski (uložena energija/dobiveni toplotni efekt) rezultati i pri temperaturama 10 stupnjeva i više ispod nule. Iskoristivost takvih sustava ide preko 90% na temperaturama i do -15 stupnjeva Celzijevih.

Grijanje pomoću klima uređaja najpogodnije je u podnebljima u kojima su zime umjerene. Podneblje Dalmacije, pogotovo priobalni pojas idealan je za cjelosezonsku upotrebu takvih uređaja.

Kako klima grije

Najjednostavnije rečeno, klima uređaj grije obrnutim načinom od načina na koji hladi. Najčešće ugrađivani kućni sustavi klimatizacije (split) sastoje se od vanjske i unutarnje jedinice klima uređaja. Kada klima uređaj hladi postavite ruku ispred unutarnje jedinice i ruka će osjetiti hladan zrak, a kada ruku postavite ispred vanjske jedinice osjetite će te topao/vrući zrak. Kada klima uređaj grije, radi na obrnuti način od hlađenja. Unutarnja jedinica „puše“ topao zrak, a vanjska hladni. Dakle, uređaj radi u “suprotnom smjeru”.

Kako odabrati klima uređaj za grijanje

Prilikom odabira klima uređaja treba u obzir uzeti slijedeće, osnovne, parametre:

  • Veličina (volumen) i broj prostorija koje se žele grijati,
  • Podneblje u kojem se prostor za grijanje nalazi (mediteran, kontinent, planine)
  • Financijske mogućnosti

S definiranim parametrima, kontaktirajte ovlaštene trgovce/servisere klima uređaja kako bi, s njima u suradnji, odabrali najbolje rješenje grijanja s klimom koja zadovoljava vaše potrebe.

Veličina prostora izravno utječe na potrebnu snagu uređaja za grijanje, dok broj prostorija određuje mjesto na kojem će se ugraditi unutarnja jedinca ili odrediti broj unutarnjih jedinica koje se moraju ugraditi u prostor.

Pojednostavljeno – grijanje jedne prostorije, prosječne izolacije (alu prozori, zidovi) s površinom od cca 35 kvadrata prosječnom klimom od cca 4 kw iziskuje od 100 kn do 250 kn mjesečnog računa za električnu energiju u zimskim mjesecima.

Mane grijanja klima uređajima jesu strujanje zraka u prostoru i zahtjevan neprekidni rad klima uređaja.

Cijene najpopularnijih klima uređaja provjerite ovdje : Parchy CO. klimatizacija.