Početna Hrvatska Poplave u Hrvatskoj – šta kažu prognoze

Poplave u Hrvatskoj – šta kažu prognoze

1966
UDIO

Obline kiše danas su pogodile Zadar u kojem je dosad palo više od 200 litara vode po kvadratnom metru, što je dva puta više od mjesečnog prosjeka za rujan.

Kako kiša neprestano pada od sedam sati ujutro, oborine su u gradu izazvale velike probleme pa su između ostalog potopljene bolnica i trgovački centar Supernova, mnoge kuće i poslovni prostori. Posebno su potresni prizori potopljenog groblja s kojeg voda doslovno odnosi križeve.

Osim toga, u gradu je nestalo struje, telefoni su u kvaru, a ni voda iz slavine nije za piće. Hitne službe zatrpane su pozivima, izlazi se na intervencije, a MORH je izvijestio kako je 300 vojnika i 13 teretnih kamiona u pripravnosti za slučaj da će biti potreba dodatna pomoć. Zbog velikih poplava u grad su krenuli i pripadnici državnog vrha.

Nikako ne ohrabruje prognoza da bi oborine mogle trajati cijeli dan, čak i u utorak:  – Siguran sam da će količina kiše prijeći 300 litara po četvornom metru – što su tri mjesečna prosjeka za mjesec rujan jer je uobičajeno 100 litara. Ovako vrijeme nije iznenađenje jer su sve prognoze to najavljivale, ali količina kiše u ovim razmjerima zasigurno je. Nadam se da će prestati u utorak sredinom dana, kada očekujemo stabilizaciju vremena. Srijeda, četvrtak i petak donijet će zahlađenje i suho vrijeme. Deveti mjesec nas uvijek zna iznenaditi. Šteta će zasigurno biti velike, ali srećom nemamo Irmu i orkanske vjetrove – rekao je zadarski meteorolog Duško Kraljev za Zadarski.hr.