Početna Hrvatska Sve, baš sve o radu klima uređaja

Sve, baš sve o radu klima uređaja

3048
UDIO
Povijest klima uređaja

Američki inženjer Willis Haviland Carrier otac je modernih klima uređaja. Još 1902. godine dobio je izvrsnu ideju i smislio jednostavno rješenje za početak klimatiziranja.

Tvornica u kojoj je radio se zagrijavala putem pare te je odlučio pustiti zrak preko hladne vode i tako rashladiti prostor. Kroz sljedećih nekoliko godina razvijao je sustav klimatizacije koji se počeo koristiti u velikim industrijskim postrojenjima.

Najveći napredak Carrier radi u dvadesetim godinama prošloga stoljeća kada u već moderniziranim sustavima mijenja opasni plin amonijak i smanjuje jedinice za klimatiziranje ugradnjom kompresora. Nakon toga, 1925. godine, klima uređaje počinju koristiti i kino dvorane i ta se godina smatra početkom široke uporabe. Tijekom godina klima uređaji doživljavaju procvat, sve se više koriste u kućanstvima, a nakon korištenja freona koji je bio štetan za ozon u uređajima koji su tehnološki napredniji velika se briga vodi o korištenju održivih tehnologija i manjoj potrošnji energije.

 

Servis i prodaja klima-uređaja – Parchy – 098 823 171

 

Nezavisni Portal grada Kaštela.

Smrad iz isparivača

Osjetili ste neugodan miris iz vašeg klima uređaja?

Klima uređaje potrebno je redovito servisirati i čistiti, bar jednom godišnje. Razlog neugodnog mirisa je u bakterijama koje su se preko ljeta nakupile na isparivaču te ga je potrebno dezinficirati.

Klima uređaji koji se ne čiste i servisiraju mogu sadržavati bakterije i mikroorganizme koji vam mogu ugroziti zdravlje. Neke od bolesti koje mogu izazvati su rinitis, sinusitis, konjuktivitis, upala uha ili pluća, iritacije sluznice očiju, nosa i grla, kašalj, glavobolje te umor i manjak koncentracije. Među najopasnijim bakterijama koje mogu biti u klima uređaju je i legionela, koja izaziva legionarsku bolest, no ova bakterija nije česta na našim prostorima. Klima uređaji nam pomažu u grijanju i hlađenju, ali kao i mnoštvo drugih uređaja za najbolji i najsigurniji rad potrebno ih je redovito održavati.

Najpovoljnije cijene klima uređaja. Klikni i naruči!

Zbog čega voda kapa iz klima uređaja?

Često se pitate ubog čega klima preko ljeta izbacuje vodu iz unutarnje, a preko zime iz vanjske jedinice?

Voda je zapravo kondenzat koji nastaje na hladnim dijelovima klime. Ljeti se klima, naravno, koristi za hlađenje te je unutarnja jedinica hladna i na njoj se kondenzira vlaga iz zraka. S druge strane, zimi je vanjska jedinica hladna te za vlažnih dana iz nje počinje teći voda. Kapanje vode iz klima uređaja stoga nije nešto zbog čega bi se trebali zabrinjavati.

Zbog čega klima slabije grije na niskim temperaturama?

Primjetili ste da klima slabije grije kada je vanjska ili unutarnja temperatura niska?

Niske temperature uzrokuju i nizak tlak plina, a tada uređaj slabije grije. Kako bi riješili ovaj problem, zimi je potrebno ostaviti uređaj da radi i tijekom noći održavajući barem minimalnu sobnu temperaturu. Novi uređaji troše sve manje energije te vam potrošnja neće biti previsoka, a podizanje temperature od jutra bit će puno lakše.

Pucketanje iz unutarnje jedinice nije razlog za brigu

Moguće je da ste se zapitali zašto se iz unutarnje jedinice povremeno čuje pucketanje? Razlog za to je diletacija plastike. Naime, kada klima postigne zadanu temperaturu s radom prestaje samo vanjska jedinica, a unutarnja nastavi recirkulirati zrak. Mijenjanjem temperature kućišta dolazi do širenja ili stiskanja plastike te se tada može čuti pucketanje.

Najpovoljnija provjerena usluga montaže i servisa klima : Parchy CO. klimatizacija

Zbog čega je neophodan godišnji servis?

Razloga za redovni godišnji servis je više. Naime, kako bi imali višegodišnje jamstvo na uređaj potrebno ga je i periodično pregledati kako bi se otklonili potencijalni problemi koji mogu uzrokovati probleme u radu. U jednom od prijašnjih postova objasnili smo i kako se na isparivaču mogu skupiti bakterije i mikroorganizmi koji mogu uzrokovati i zdravstvene probleme. Tijekom servisa pregledava se uređaj, lužinom ispire odvod, dezinficira isparivač, ispuhuje kondenzator vanjske jedinice te se kontrolira tlak plina i temperatura ispuha. Ukoliko vaš klima uređaj redovito servisirate kod ovlaštenog servisera on će raditi besprijekorno, sigurno i vrijedit će vam garancija.

 

Servis i prodaja klima-uređaja – Parchy – 098 823 171

 

Zašto uređaj povremeno stane i proizvodi čudan zvuk?

Primjetili ste da ponekada klima kada je uključeno grijanju prestane s radom, a zatim se iz uređaja čuje čudan zvuk.

Nemate razloga za brigu. Naime, u tom trenutku uređaj ide u odleđivanje, odnosno defrost. To je normalan ciklus u radu uređaja do kojeg dolazi kada su vanjske temperature niske i on služi da bi se vanjska jedinica oslobodila eventualnog leda koji se na njoj nakupio.

Inverteri štede do 40 posto električne energije.

Inverter je u prijevodu rotacijski kompresor. Svi noviji uređaji imaju invertere, a oni rade na principu da kada se klima uređaj isključi motor/kompresor nastavlja s radom. Bit je u promjeni broja okretaja kojeg vodi elektronika. Ako treba više hladiti povećava se broj okretaja i obrnuto. Upotrebom invertera ušteda električne energije kreće se i do 40 %, a grijati mogu i do 15 stupnjeva Celzijevih.

ENERGETSKA UČINKOVITOST – ERP direktiva

Koji energetski razredi postoje?

Od siječnja 2013. godine skala razreda energetske učinkovitosti A proširila se za razrede A+, A++ i A+++. Dodatno je kod klasifikacije uzeta u obzir i emisija buke (razina zvučne snage unutarnje i vanjske jedinice).

Kako izgleda nova naljepnica s podacima o energetskoj učinkovitosti?

Što znače novi pokazatelji SEER i SCOP?

Dosad su navođene samo vrijednosti EER (ocjena učinkovitosti u režimu hlađenja) i COP (ocjena učinkovitosti u režimu grijanja). Ove vrijednosti su se orijentirale isključivo na jednu jedinu točku. Kod novih pokazatelja SEER i SCOP definirano je više mjernih točaka koje sve utječu na klasifikaciju. „S“ znači „sezonski“.

Najpovoljnija provjerena usluga montaže i servisa klima Parchy CO. klimatizacija

Mjerne točke u području hlađenja:
Mjerne točke su predviđene na vanjskoj temperaturi od 20 °C, 25 °C, 30 °C i 35 °C. Za režim hlađenja klimatski podaci za Strasbourg uzeti su kao mjerodavni za cijelu Europu. S obzirom na tijek temperature, mjerne točke su različito ponderirane.

Mjerne točke u području grijanja:
Za režim grijanja nije izrađen temperaturni profil koji bi bio jedinstven za cijelu Europu. Provedena je podjela na tri klimatske zone: sjevernu, središnju i južnu Europu s različitim profilima opterećenja. Mjerne točke jedinstveno su predviđene kod vanjske temperature od 12 °C, 7 °C, 2 °C i –7°C.

Naručite najpovoljnije inverter klimauređaje.

Čemu tri klimatske zone za ocjenu učinkovitosti u režimu grijanja?

Klimatski uvjeti imaju velikog utjecaja na performanse klima-uređaja u režimu rada toplinske crpke. Zbog toga su unutar EU-a stvorene tri zone:

 

Od kada vrijedi nova ERP direktiva?

ERP direktiva za sobne klima-uređaje (grupa 10) stupila je na snagu 1.1.2013., a vrijedi u svim državama EU-a bez nacionalnih prijelaznih rokova.

Servis i prodaja klima-uređaja – Parchy – 098 823 171
PODJELA

1. Niska klasa

U tu grupu možemo svrstati klime raznih egzotičnih i nepoznatih  imena. Možemo ih kupiti za male novce po raznim trgovačkim centrima ili od trgovaca koji su “nanjušili” biznis s klimama te uvezli nekoliko kontejnera koje će rasprodati i poslije će se teško naći ikakav rezervni dio za njih. Za njih se može reći da donekle solidno hlade, ali slabo ili nikako griju i u pravilu ne traju dugo. Ove uređaje nećemo niti reklamirat jer zaista nema smisla.

Bučne su i troše više struje (mali SEER i SCOP) od klima uređaja iz više klase. Za bilo koji veći kvar (kompresor ili elektronika) ne isplati ih se popravljati. Ove klime možemo preporučiti samo za nezahtjevne kupce kojima je bitno samo kakvo takvo hlađenje a grijanje imaju riješeno na drugi način. Cijena od 1.000,00 do 2.500,00 kn.

2. Srednja klasa

U ovu grupu možemo svrstati klime poznatijih imena koja se kod nas prodaju već par godina i za koje se zna kako se ponašaju i nakon par godina eksploatacije. Iza njih je obično ozbiljan uvoznik koji ima i osigurane rezervne dijelove koji nisu pretjerano skupi. To su klime za kupce srednjih financijskih mogućnosti. Ove klime dobro hlade i prilično dobro griju do vanjske temperature 0 C, dok inverter modeli rade bez problema i na temperaturama ispod -10 C. Idealna marka srednje-kvalitetnog uređaja po povoljnoj cijeni je Vivax, a ponudu možete pogledati tu: Akcija klima uređaja! Parchy CO.

Nisu pretjerano bučne. U Dalmaciji uz neko dodatno grijanje (za nekoliko hladnijih dana) mogu pokriti cijelu zimu s grijanjem. Cijena od 2.500,00 do 4.000,00 kn.

3. Visoka klasa

U ovu grupu spadaju isključivo Japanske klime (bez obzira u kojoj državi bile proizvedene). Rade odlično dugi niz godina. U tom razdoblju  će vam vratiti razliku uloženog između ove klase i srednje i niske zbog velike razlike između uložene i predane energije (visoki SEER i SCOP). Izuzetno su tihe i grijanjem bez problema mogu pokriti cijelu godinu, pogotovo njihovi inverteri koji su tehnologija za sebe. Tipičan, provjeren, tih i sguran klimauređaj gornje klase je Daikin čije cijene provjerite ovdje : Akcija klima uređaja! Parchy CO.

Kupnjom ovakvih klima uređaja štedite električnu energiju, čuvate okoliš i imate minimalne kvarove. Cijena od 5.000,00 do 10.000,00 kn.

ŠTO JE KLIMATIZACIJA?

Klimatizacija je mogućnost upravljanja temperaturom, količinom relativne vlage, čistoćom i distribucijom zraka.

Hlađenje: klima sustavi pružaju preciznu kontrolu temperature. Uvijek možete stvoriti okruženje u kojemu se osjećate najbolje, uz izbor prave temperature. Ne samo da stvaraju komfor, već se uz njih osjećate svježe i aktivno čak i u najekstremnijim vanjskim uvjetima.

Grijanje: klima sustavi mogu pružiti i grijanje. Možete uživati savršeno konstantnu temperaturu tijekom cijele godine, bez obzira na vanjske uvjete. To je ekološki prihvatljiva alternativa za tradicionalne načine grijanja zbog toga što energiju vanjskog zraka (zagrijanog) prenosi u unutrašnjost prostora.

Pročišćavanje: klima uređaji mogu proizvesti svjež, čisti zrak. Naši su uređaji opremljeni posebnim filterima koji apsorbiraju nečistoću, prašinu, dim… iz zraka. Prema potrebama korisnika, razina pročišćavanja može se i povećati. Pročišćavanje i filtriranje preporučuje se osobama s alergijama.

Odvlaživanje: U režimu hlađenja klima uređaj može odvlaživati zrak, pružajući osjećaj kvalitetnijeg i svježeg zraka. Pažnju treba obratiti i na činjenicu da pravilna razina vlage sprečava širenje lišajeva i plijesni, što opet ima pozitivan utjecaj na osobe s alergijom. Ljudsko biće osjeća da je razina od 40 do 60 % ugodna razina vlage.

Ventilacija: Ventilacija može biti u ugrađena u sustav klima uređaja. Uzimajući zrak iz unutrašnjosti prostorije ventilacija potom ubacuje svjež, pročišćen vanjski zrak. U međusezoni, kada klimatizacija nije potrebna, ventilacija može raditi zasebno i biti vrlo korisna.

Najpovoljnija provjerena usluga montaže i servisa klima Parchy CO. klimatizacija

INVERTER TEHNOLOGIJA

Za razliku od konvencionalnih jedinica, Inverter klimatizacijski sustavi ne upuhuju zrak punom snagom onda kada je temperatura tek malo ispod ili iznad postavljene vrijednosti. Naprotiv, sustavi precizno i kontinuirano doziraju nužne količine energije za postizanje željenog klimatskog stanja prostorije, što se polučuje elektronički upravljanim motorima u interesu prilagođavanja određenom učinu grijanja i hlađenja. Upravo zahvaljujući nenadmašnoj inverterskoj tehnologiji pogonski elektromotori rade mirno kako učinski tako i gospodarski, a prvenstveno bešumno – nisu uzrokom nastanka propuha budući da je dovod zraka u prostoriju uvijek precizno podešen. Rezultat su duži vijek trajanja proizvoda i smanjeni troškovi održavanja i servisiranja.

Elektronička kontrola klime
Elektronička kontrola klime podržava stabilnu temperaturu prostorije i istovremeno omogućuje primjerenu uštedu energije tijekom cjelogodišnjeg razdoblja s obzirom na visokoučinkovitu tehnologiju.

Brzo postizanje željenih uvjeta
Utrošak se energije povećava za 10% prigodom postizanja željene temperature prostorije. Vrijeme postizanja željene temperature prostorije za trećinu je manje od potrebnog vremena konvencionalnih klimatizacijskih sustava.

Učinkovitost štednje energije
Inverterski sustavi mogu polučiti oko 30% uštede utroška energije, zahvaljujući poboljšanom koeficijentu uštede (SCOP).  SCOP predstavlja relaciju između utrošene električne energije i ostvarenog rashladnog učina. Što je SCOP veći, to dobivate više rashladne energije za 1 kWh uložene el. energije.

KRUŽENJE RADNE TVARI

Klima uređaj radi na principu sličnom hladnjaku. Radna (rashladna) tvar kruži kroz sustav i mijenja agregatno stanje. Četiri su procesa u kruženju:

1. Kompresor, koji “gura” radnu tvar kroz sustav, nalazi se u srcu klima uređaja. Prije kompresije radna tvar je u plinovitom stanju i ima nizak pritisak. Kompresijom plin povećava pritisak, zagrijava se i putuje prema kondenzatoru.

2. U kondenzatoru, na visokoj temperaturi, visoko potisnuti plin ispušta toplinu u vanjsku jedinicu i postaje pothlađena visoko potisnuta tekućina.

3. Visoko potisnuta tekućina tada prolazi kroz ekspanzioni ventil, koji reducira pritisak, te tako temperatura pada ispod temperature rashladnog prostora. Rezultat je hladna, nisko potisnuta radna tvar u tekućem stanju.

4. Nisko potisnuta radna tvar prolazi kroz izmjenjivač topline gdje apsorbira toplinu iz zraka unutrašnjosti prostora kroz isparavanje i postaje nisko potisnuti plin. Plin se tada vraća natrag u kompresor gdje ciklus počinje ispočetka.

U slučaju grijanja ciklus je obrnut.

 

Najpovoljnija provjerena usluga montaže i servisa klima : 

Parchy CO. klimatizacija

RAD KLIMA UREĐAJA

Princip rada klima uređaja uvijek se svodi na apsorbiranje energije s jednog mjesta i prenošenje na drugo. Takav proces zahtjeva sustav od jedne unutarnje i jedne vanjske jedinice, međusobno povezane bakrenim cijevima za protok radne tvari i kabelom za komunikaciju. Radna tvar apsorbiranu energiju iz jedne jedinice prenosi u drugu.

1. Unutarnja jedinica
Ventilator zapuše topli zrak iz unutrašnjosti prostorije preko izmjenjivača topline kroz kojeg struji hladna radna tvar. U toj fazi radna tvar apsorbira toplinu iz zraka, rashlađuje ga i upuhuje rashlađenog natrag u prostoriju.

2. Cijevno prospajanje
Radna tvar struji preko kroz cijevno prospajanje sustava, preuzimajući toplinu iz unutarnje jedinice prebacuje ga u vanjsku.

3. Vanjska jedinica
Kompresijom se plinovito stanje radne tvari zagrijava, te se ta toplina ispušta putem ventilatora vanjske jedinice u vanjski zrak.

4. Radna tvar
Nakon koraka 3 radna tvar u tekućem stanju prelazi u unutarnju jedinicu.

5. Unutarnja jedinica
U unutarnjoj se jedinici radna tvar dekompresira i na taj se način postiže ispuštanje hladnog zraka u prostoriju.

Vrhunska IT oprema.

FILTERI

Svaka klimatizacijska jedinica ima filter. Tip samog filtera ovisi o vrsti klimatizacijskog sistema. Sistemu sa integriranom ventilacijom potreban je filter s manjom učinkovitošću, a učinkovitost filtera mjeri se u postocima zadržavanja čestica. Jednostavno: Koju veličinu i količinu čestica zaustavlja? Još jedan faktor u učinkovitosti filtera je strujanje zraka, ili pojednostavljeno, brzina ventilatora koja određuje količinu zraka u m³ koji prolazi kroz sam filter.

Filter za prašinu

Uklanja zračnu prašinu čestice kako bi osigurao konstantantan dovod čistog zraka. Jednostavno se održava; pranjem ili usisavanjem.

Filter za pročišćavanje zraka

Filter za pročišćavanje zraka sakuplja najmanje čestice prašine i peludi  veličine 0,01 mikrona i sprječava širenje bakterija virusa. Filter ima dvije strane sa zračnim-elektrostatičnim filterom sa prednje strane i deodorirajućim  filterom s aktivnim ugljenom sa stražnje strane. Filter za pročišćavanje zraka uvijek je kombiniran s normalnim filterom.

Fotokatalitički dezodorirajući filter

Ovaj filter je antibakterijski i dezodorirajući filter koji uspješno razbija dim cigarete, te također zaustavlja razvijanje bakterijavirusa  mikroorganizama nakupljenim u filteru. Fotokatallitički filter uvijek dolazi u kombinaciji s filterom za pročišćavanje zraka.
Preuzeto sa : arijanova.hr