Početna Hrvatska Odnose li se izmjene zakona o porezu na dohodak i na vas?

Odnose li se izmjene zakona o porezu na dohodak i na vas?

1294
UDIO

Iako porez na nekretnine neće ugledati svjetlo dana iduće godine, bar ne u obliku u kakvom ga je Vlada prvotno zamislila, neke porezne promjene nas ipak čekaju. Tako će se mijenjati Zakon o lokalnim porezima koji će obuhvatiti i porez na cestovna motorna vozila, no možda je bitnije spomenuti i da s prvim danom 2018. na snagu stupaju izmjene Zakona o porezu na dohodak. Konkretne izmjene tiču se uzdržavanih članova uže obitelji što će kod dijela građana dovesti do smanjenja njihove neto plaće, kaže za Net.hr dekanica RRIF-a, prof.dr.sc. Đurđica Jurić.

No, s promjenama zakona mijenja se tko sve može biti uzdržavani član kojeg porezni obveznik može prijaviti kao osobni odbitak.

‘Od sljedeće godine uzdržavanim članom uže obitelji više se ne smatraju roditelji bračnog druga poreznog obveznika, primjerice svekar ili svekrva, zatim preci i potomci u izravnoj liniji – baka, djed, unuk, unuka – maćehe i očusi koje punoljetno pastorče uzdržava, kao ni bivši bračni drugovi za koje porezni obveznik plaća uzdržavanje. Mogućnost da oni kao i druge prethodno nenavedene punoljetne osobe budu ‘uzdržavani članovi’ postoji samo u slučaju kada je porezni obveznik imenovan njihovim skrbnikom prema Zakonu o socijalnoj skrbi’, pojašnjava nam profesorica Jurić.

Pod pojmom ‘bračni drug’, s poreznog stajališta, i dalje se smatra i izvanbračni drug, odnosno životni partner i neformalni životni partner poreznog obveznika, s obzirom da to proizlazi iz odredbi Općeg poreznog zakona.