Početna Hrvatska Bliži se sezona gripe, cijepljenje da ili ne

Bliži se sezona gripe, cijepljenje da ili ne

1131
UDIO

Počela je sezona cijepljenja protiv gripe. Građani se mogu cijepiti kod izabranog liječnika i u pripadajućem Zavodu za javno zdravstvo. Za ovu sezonu osigurano je 280.000 doza cjepiva koje je za dobar dio stanovništva besplatan. Ipak redovito se cijepi samo 20 posto građana.

Ove je godine osigurano 280.000 doza trovalentnog cjepiva.

“Radi se o virusima influence tipa A i B. Pri tome mi preporučujemo cijepljenje osobama starijim od 65 godina, ali i mlađima ako se radi o kroničnim bolesnicima i zdravstvenom osoblju”, poručuje liječnica Josefina Gerlach.

Stručnjaci upozoravaju da je gripa ozbiljna bolest s brojnim komplikacijama i smrtnim ishodima za koju ne postoji lijek pa je jedina učinkovita mjera cijepljenje nakon kojeg se stvara zaštita od virusa u roku dva do tri tjedna.

“Svake godine gripa oko Nove godine dođe u Hrvatsku i potraje tri do četiri mjeseca. Napravi veliku štetu, to je bolest velikih brojeva koji idu s desecima tisuća oboljelih, i to je u Hrvatskoj normalno”, kaže Vladimir Draženović, voditelj Nacionalnog centra za gripu pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

Prošle godine više od 51.000 ljudi oboljelo je od gripe. Od komplikacija je umrlo 27 osoba što je najviše dosad. Iako su simptomi gripe opasniji i od cjepiva se mogu pojaviti neke nuspojave.

“Cjepivo je sigurno, no kao i svaki lijek počevši od paracetamola ima svoje nuspojave koje se mogu razviti ili ne moraju, ovisno o osobi. Nuspojave variraju od glavobolje do bolova u mišićima i zglobovima”, objasnila je Josefina Gerlach.

Unatoč preporukama liječnika, posljednje brojke govore da se samo 20 posto Hrvata redovito cijepi protiv gripe.

IZVOR: n1.hr