Početna Hrvatska Splitski psihijatar analizirao tužan čin generala Praljka

Splitski psihijatar analizirao tužan čin generala Praljka

1011
UDIO

Što se generalu Praljku moralo događati “u glavi” i zašto se odlučio na pogibeljan potez kojim je šokirao javnost, pojasnio nam je dr. Ivan Urlić, poznati splitski psihijatar.

– Čini mi se da je kompletna ova priča generala Praljka odvela u očaj i da nije mogao prihvatiti presudu da su oni organizirali nekakvu zločinačku organizaciju koja je radila protiv ljudi. U jednu ruku je general Praljak prihvatio činjenicu da je on unutar mreže odgovornih, ali je apsolutno isključio mogućnost da je on osobno odgovoran za stradavanja ljudi i ljudske patnje – kazuje Urlić.

Je li to bio čin koji se smišljao danima, mjesecima ili je počinjen “u trenu”?

– Odluka o ovom tužnom činu sazrijevala je u generalu Praljku. Mnogima u Haagu nije jasno da se hrvatski narod u BiH branio i da je bio ugrožen.

Ovo je poruka i svijetu da pravda i pravo nisu uvijek ista stvar. Osobnog sam mišljenja da se pitanje pravde moralo riješiti na neki kompetitniji način i da je pravda u Haagu ovim činom puno izgubila – kazuje dr. Urlić.

Na dramatičnoj snimci iz Haaga vidi se kako se generalu Praljku zatresla ruka prije negoli je popio otrov koji ga je ubio.

– To je pokazatelj u kakvom se stanju general Praljak u tom trenutku nalazio. To je stanje napetosti, tjeskobe i osjećaj žrtvovanosti jer je očito smatrao da su on i njegovi kolege žrtvovani za neke interese koji su skriveni, ali koji će izići na vidjelo kada se otvore arhivi – zaključuje dr. Ivan Urlić.

IZVOR: slobodnadalmacija.com