Početna Kaštela Sutra je obljetnica smrti dr. Franje Tuđmana

Sutra je obljetnica smrti dr. Franje Tuđmana

1111
UDIO

Predstavnici kaštelanske gradske vlasti na čelu s gradonačelnikom Denisom Ivanovićem, njegovim zamjenikom Grgicom Benutićem i predsjednikom Gradskog vijeća Ivanom Udovičićem, predstavnici pojedinih političkih stranaka te braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, pred spomenikom dr. Franji Tuđmanu u Kaštel Lukšiću, položili cvijeće i upalili svijeće.

Tako su još jednom, 18 godina od njegove smrti, odali počast prvom hrvatskom predsjedniku. Osim polaganja vijenaca i paljenja svijeća, prisutni su se i pomolili za prvog hrvatskog predsjednika, a molitvu je predvodio gradonačelnik Kaštela.

– Danas kad je prošlo 18 godina od njegove smrti, najbolje možemo vidjeti kakav je čovjek bio dr. Franjo Tuđman. Bio je vizionar i uspio je u onome o čemu su sanjale generacije, no nitko osim njega nije to ostvario – stvorio je samostalnu i neovisnu Republiku Hrvatsku. Hvala mu na tome – izavio je gradonačelnik Ivanović.

Podsjetimo, 10. prosinca 1999. godine, u Zagrebu je preminuo prvi hrvatski predsjednik, Franjo Tuđman. Bio je prvi predsjednik samostalne i demokratske Republike Hrvatske u najteže vrijeme njezine povijesti. Državničkom mudrošću i odlučnošću vodio je hrvatski narod u posljednjem desetljeću 20. stoljeća, u vrijeme njegove borbe za opstojnost i slobodu. Pod njegovim vodstvom Hrvatska se obranila najprije od komunističke, a zatim od četničke agresije. 1995. zapovjedio je oslobodilačku akciju Oluja kojom je RH zadobila punu slobodu na svom cjelokupnom teritoriju.

Temelji njegove politike bili su ujedinjenje svih Hrvata neovisno o ideološkoj usmjerenosti, političko-nacionalni pokret čiji je cilj bio samostalna država, ponovni ulazak u srednjoeuropski civilizacijski krug, a izlazak iz ‘Balkana’, obnavljanje potiskivanih i stigmatiziranih hrvatskih tradicija, kulture, jezika i povijesti.