Početna Hrvatska Tko se igra životima i zdravljem građana Splita i okolice

Tko se igra životima i zdravljem građana Splita i okolice

1219
UDIO
Građanska inicijativa, “Vrijeme je da narod kaže dosta” tvrdi da preparat koji se koristi na Karepovcu nije originalna EM tehnologija o kojoj se pričalo u zadnje vrijeme da je najbolje prirodno sredstvo koje može ublažiti posljedice koje su rezultat sanacije Karepovca

Građanska inicijativa, “Vrijeme je da narod kaže dosta” poslala je otvoreno pismo gradonačeniku Splita, gradskim vjećnicima i izvođačima radova na Karepovcu.

U nastavku ga donosimo u cijelosti i autentično:

– Iz naših izvora dobili smo informaciju da preparat koji se koristi na Karepovcu nije originalna EM tehnologija o kojoj se pričalo u zadnje vrijeme da je najbolje prirodno sredstvo, koje može ublažiti posljedice koje su rezultat sanacije Karepovca.

Ako pročitate na internetu originalnu EM tehnologiju je osmislio prof. Teruo Higa (www.emrojapan.com) i koristi se već 40 godina, danas u više od 150 zemalja svijeta. Potpuno je sigurna, prirodna, dokazana i neškodljiva i bazirana je na originalnim efektivnim mikroorganizmima EM1, nije GMO.
Ako pogledate na stranicama EM tehnologije (www.emteh.hr) tvrtka “EM tehnologija d.o.o” iz Valpova,vidjeti ćete da se ta originalna mikrobiologija EM1 nigdje ne spominje.Na Wikipediji i drugdje na internetu piše da je EM tehnologija bazirana na EM1 pa je nejasno kako tvrtka koja ima u nazivu EM tehnologija nigdje ne spominje EM1 niti EM tehnologiju.

Malo smo se raspitali pa smo saznali da je ta tvrtka do 2009 godine imala originalne proizvode koje je uvozila od tvrtke iz Austrije. Nakon što su Austrijanci izgubili licencu, počinju proizvoditi neku sličnu mikrobiologiju koju prodaje i tvrtka iz Valpova. Očito je da se radi o sličnim proizvodima koji nemaju EM1 pa su u principu potpuno drugačiji proizvodi. Ti proizvodi očito nisu ono što se smatra EM Tehnologijom i što se primjenjuje u svijetu već 40 godina. Radi se o nekim drugim proizvodima koji niti su istraženi ni ispitani, ako jesu vjerojatno će te nam to pokazati! Samo ime tvrtke “EM tehnologija” može dovesti do zablude da se radi o istim proizvodima. Dakle tu se ne radi o originalnoj EM tehnologiji koja se primjenjuje širom svijeta i za koju piše da je prirodna i potpuno sigurna za primjenu.

Daljnja istraživanja pokazuju da je prije nekoliko godina obavljen uspješan pilot projekt na Jakuševcu, koji je prekinut, da bi se nastavilo s imitacijom koja za to nije nikada korištena. Sada se isto događa u Splitu, da se koristi kopija iako je po svim informacijama trebala biti korištena originalna tehnologija profesora Hige koja se koristi i na najvećim kompostanama u Hrvatskoj već nekoliko godina. Dakle imitacija originalne EM tehnologije gura se kao rješenje nazovi stručnjaka i dobiva dozvolu od Ministarstava zaštite okoliša i energetike,iako je i nama laicima jasno da u tim proizvodima nema EM1 efektivnih mikroorganizama koji se koriste širom svijeta.

Temeljem naših spoznaja tražimo naše građansko pravo, da nam se javno kaže koje sredstvo se koristi, koje su njegove reference u svijetu, koliko je dugo na tržištu i čime se garantira neškodljivost kada je u primjeni, te kako djeluje i je li istraženo na recimo dioxine i kancerogene spojeve, a ne samo na smanjenje intenziteta neugodnih mirisa. Je li postoje kakvi stručni radovi i istraživanja u svijetu i gdje se taj proizvod još primjenjuje kroz neki dulji period, da bi se moglo vidjeti da se ne eksperimentira na nama. Naročito treba voditi računa da se ne podvale dokumentacija i stručni radovi i reference drugih proizvođača. Ako se želi, to se može lako uočiti, dovoljno je vidjeti dali su na bazi EM1 ili neke druge mikrobiologije. Neinformiranost dovodi u zabludu i lako se može zavarati, a i sami znamo da određeni mikrobi mogu biti spasonosni a neki slični mogu biti i smrtonosni. Male razlike u sastavu mogu biti i te kako velike u konačnom učinku na naše zdravlje!

U Hrvatskoj ima tvrtki koje Originalnu EM tehnologiju prof. Hige ( www.emrojapan.com) koriste, a tvrtka iz Valpova se zove EM Tehnologija d.o.o. i po svemu sudeći ne nudi originalnu EM Tehnologiju već nešto slično, što nije dugo na tržištu pa ni nema dokaza o štetnosti nakon dugotrajne primjene. Nemoguće je pronaći bilo kakve stručne radove i garancije za njihove proizvode, kao ni gdje se primjenjuje u svijetu i koliko dugo. Sve informacije, stručni radovi u svijetu odnose se na EM1 i original profesora Terua Hige za koje ima uistinu obilje informacija, pa još više čudi kako su nadležni mogli umjesto originala uzeti imitaciju koja je po našim saznanjima kemijski proizvod, a ne prirodni kakav nam se prezentira!

Radi se o našem zdravlju i okolišu i takvo nešto se ne smije događati! Uz to da su ovo naša saznanja istinita, treba utvrditi odgovornost i zbog čega se to dogodilo,ako smo mi laici to uspjeli istražiti, dali je bilo drugih interesa odgovornih osoba u ovom propustu koji može imati dalekosežne posljedice. Tko je odobrio i naredio da se eksperimentira imitacijama ako se zna da i kod nas postoje originalni proizvodi koji su korišteni širom svijeta,proizvodi koji su na prirodnoj bazi.

Ako je istina ovo sve, tražimo odgovornost svih onih koji su se u ovoj pogubnoj situaciji odlučili igrati s našim zdravljem i našim životima, da umjesto provjerene tehnologije narodu zamažu oči eventualnim smanjenjem neugodnih mirisa a ne štiteći ga od dioxina kao najjačeg mogućeg otrova koji je najveći uzrok malignih bolesti.Tražimo dokaze da ti proizvodi mogu smanjiti dioxine, kao što postoje dokazi da to može originalni proizvod,u što su se uvjerili studenti ,budući sanitarni inženjeri na predavanju na med. fakultetu prošle godine u Rijeci.

Nadam se od svih vas da ćemo dobiti odgovore što skorije uz čvrste dokaze da naša istraživanja nisu točna,jer ako su točna tražimo odgovornost svih vas koji ste svjesno ugrozili zdravlje građana grada Splita i okolice! – stoji u pismu

IZVOR: dalmacijanews.com