Početna Hrvatska Otkrijte zašto su Kaštela najromantičniji grad u Hrvatskoj

Otkrijte zašto su Kaštela najromantičniji grad u Hrvatskoj

Ako ste mislili da je Verona zbog Romea i Julije najromantičniji grad na svijetu, posjetite Kaštela koja puna četiri stoljeća slave ljubav Miljenka i Dobrile

1977
UDIO

Otkrijte zašto su Kaštela najromantičniji grad u Hrvatskoj

Želite li ljetnom odmoru dodati dozu romantike još nije kasno da se uputite u Kaštela, grad u kojem se generacijama prepričava legenda o Miljenku i Dobrili, ljubavnicima iz 17. stoljeća. Njihova tužna ljubavna priča živi u pjesmama i predstavama, a vrhunac doživljava svakoga kolovoza na kaštelanskom festivalu ljubavi „Legenda o Miljenku i Dobrili“.

Pokoj ljubavnikom

Nesretni ljubavnici živjeli su u dvorcima Vitturi i Rušinac u Kaštel Lukšiću, a kako su njihove plemićke obitelji bile posvađene, mladi par potajno se sastajao.  Saznavši za njihovu vezu roditelji su ih pokušavali razdvojiti,  ali ljubav je uspjela odoljeti svemu… osim smrti. Samo dan nakon njihovog vjenčanja Dobrilin otac ubio je svog zeta, a njegova kći od tuge je izgubila razum, razboljela se i umrla. Posljednja joj je želja bila da je pokopaju pored Miljenka u crkvici svetog Ivana iz 16. stoljeća, izgrađenoj uz dvorac Rušinac. Na grobu pored oltara i danas  stoji natpis „Pokoj ljubavnikom“.

20 godina sa Vama, IT profesionalci.

Kaštilac impresionirao ekipu Igre prijestolja

Krenete li tragom ljubavnika, otkrit neobičnu ljepotu ovog grada. Primijetit ćete da Kaštela umjesto jednog imaju čak sedam središta, jer je ovaj grad sastavljen od sedam malih životopisnih mjesta nastalih oko kamenih renesansnih kaštela po kojima i nosi ime.

Uz dvorce Vitturi i Rušinić u Kaštel Lukšiću, poznate iz priče o Miljenku i Dobrili, među najatraktivnijim kaštelima su kula Nehaj u Kaštel Štafiliću, kula Čipiko u Kaštel Novome, Podvorje u Kaštel Sućurcu te Kaštilac u Kaštel Gomilici koji je impresionirao ekipu Igre prijestolja pa su se tu snimali kadrovi četvrte sezone ove planetarno popularne serije.

Najpovoljnje cijene klima uređaja u Kaštelima i Splitu.

Pradomovina Zinfandela

Jeste li znali da su Kaštela pradomovina Zinfandela, na ovim prostorima poznatog kao Crljenak kaštelanski, koji je prije 200 godina krenuo na svoj put u Ameriku i postao jedna od najomiljenijih crnih sorti vina. O kakvom je vinu riječ možete se uvjeriti u jednoj od konoba čiji su vlasnici cijenjeni hrvatski proizvođači vina. Doživljaj je potpun sljubite li ga s autohtonim specijalitetima koje u izvornim ili modernijim verzijama nude kaštelanski restorani, konobe i obiteljska poljoprivredna gospodarstva.

Od fjake do aktivnog odmora

Tijekom vrućeg ljetnog dana u Kaštelima ćete spoznati pravo značenje riječi „fjaka“ i uživati u tom posebnom mentalnom stanju poput pravog Dalmatinca. Osvježenje ćete potražiti na jednoj od 26 atraktivnih šljunčanih plaža, među kojima je najviše onih za obitelji s djecom, dok će ljubitelji osame intimu pronaći na nekoj od manjih plaža.

Zaželite li se pak aktivnosti i rekreacije okušajte se u jedrenju, veslanju, ronjenju, biciklizmu ili pješačenju po Kozjaku nakon čega će dobro doći predah u jednom od tri planinarska doma. Oduševit će vas jedinstveni pogled s Kozjaka na prostrani Kaštelanski zaljev, susjedne UNESCO gradove Split i Trogir te nanizane srednjodalmatinske otoke.  Na padinama ovog brda primijetit ćete plodna polja s maslinama, vinovom lozom i najsočnijim trešnjama na svijetu, a o trudu i tradiciji kaštelanskih težaka svjedoči 1500 godina stara maslina u Kaštel Štafiliću i Biblijski vrt u Kaštel Novome.
IZVOR: zena.rtl.hr